Mijn 3 beste tips om op gewicht te blijven met een koolhydraatarme lifestyle
09 februari 2017 
4 min. leestijd

Mijn 3 beste tips om op gewicht te blijven met een koolhydraatarme lifestyle

Je hebt hiervoor vast al een aantal diëten geprobeerd. Na een tijdje lijnen, ging je weer ‘normaal eten’, ofwel: terug naar je oude patroon. Met als gevolg dat je lichaam terugging naar het eerdere, hogere gewicht. Mensen in je omgeving vragen je nu ook vast wanneer je weer normaal gaat eten.

Maar je nieuwe eetpatroon is geen dieet, het is een aanpassing van je leefstijl.

Maar ik weet als geen ander dat afvallen vaak wel lukt, maar het gewicht behouden het moeilijkste is. Ik wil je laten zien dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

Ik deel hierbij mijn 3 beste tips om op gewicht te blijven na een koolhydraatarm dieet. Weer op dieet gaan is niet meer nodig als jij eenmaal weet hoe je kunt eten in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Wat vervolgens jouw koolhydraatgrens is en hoe jij het beste kunt zondigen. Want echt, zondigen moet en mag!

1. Eet in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten

Om af te vallen is het belangrijk jouw koolhydraatinname te minderen. Echter, dat wat je mindert in koolhydraten moet je vervolgens aanvullen met voldoende eiwitten en gezonde vetten. Je moet eten in de juiste balans. Gewoon minder koolhydraten eten is niet de oplossing. Je bent dan namelijk bezig met ‘gewoon een crashdieet’ en dat is in mijn ogen niet een verantwoorde manier van afvallen. Eet anders, niet minder luidt mijn motto.

Maar deze balans blijft, ook als je op gewicht bent, van kracht. Je hoeft natuurlijk je koolhydraatbeperking niet altijd strikt te houden, dit kun je makkelijk wat ophogen als je eenmaal op gewicht blijft. Hoe echter deze balans tussen de goede koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten er uit ziet, is voor iedere persoon verschillend. Dit kan afhankelijk zijn van geslacht, leeftijd, mate van beweging, maar ook van aanleg. Of gewoon hoe jij reageert op bepaalde voeding.

Ben je momenteel op het gewenste streefgewicht, dan wil je dit graag behouden. Dan heb jij jouw juiste balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten te pakken. Ben je onverhoopt weer wat aangekomen, dan kun je deze balans weer wat aanpassen om jouw lichaam weer in een wat krachtiger modus van vetverbranding te zetten.

Er zijn 3 richtlijnen van koolhydraatbeperking, die elk zijn eigen balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten kent. Het is aan jou uit te zoeken welke richtlijn voor jou geschikt is om het gewenste gewicht te behouden.

Lees ook: Koolhydraatarm, wat mag je eten: 3 manieren om koolhydraatarm te eten

Het kan zijn dat, ook al ben je op gewicht en wil je dit gewicht behouden, je soms wilt switchen tussen de richtlijnen. Bijvoorbeeld als je onverhoopt wat bent aangekomen, of als je merkt dat je met meer koolhydraten toch wat moeite hebt om op gewicht te blijven.

Leer jij dus eten in de juiste balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten, dan hoef jij nooit meer op dieet. Kleine aanpassingen in jouw eetpatroon kunnen er dan al voor zorgen, mocht je onverhoopt wat zijn aangekomen, dat je de draad weer oppakt en niet weer hoeft te grijpen naar een nieuw dieet.

2. Leer jouw koolhydraatgrens kennen

Ben jij afgevallen met een strikt koolhydraatarm dieet? Bijvoorbeeld tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag? Of heb je het minder strikt gedaan en ben je tot maximaal 100 gram koolhydraten gaan eten? Allemaal perfect. Jij weet inmiddels hoe jouw lichaam erop reageert. Het is niet noodzakelijk om altijd strikt je koolhydraatinname te beperken. Maar zoals gezegd, ga je weer eten zoals voorheen met veel koolhydraten, dan ga je onherroepelijk weer aankomen. Je dient van jouw koolhydraatarme eetpatroon een lifestyle te maken.

Weet dat veel koolhydraten in een eetpatroon niet ‘normaal’ zijn. Je lichaam heeft het niet nodig. Ben je dus eenmaal op gewicht, dan kun je prima gaan experimenteren met het ophogen van je koolhydraatinname. Voeg wat meer gezonde koolhydraten toe.

Alleen, leer jouw koolhydraatgrens kennen. Sommige mensen komen aan bij 60 gram koolhydraten terwijl sommigen prima 150 gram koolhydraten per dag kunnen eten. Deze koolhydraatgrens is voor iedereen verschillend. En het kan zelfs verschillen voor jou als persoon, afhankelijk in welke fase van je leven je zit. Niet om het heel zwaar te maken, maar ben je bijvoorbeeld in de overgang of nader je de overgang, dan kan het zijn dat je lichaam ineens minder koolhydraten kan verdragen en sneller vet opslaat. Dus die koolhydraatgrens bepalen is het meest krachtigste inzicht wat je jezelf kunt geven.

3. Leer jouw zondiggrens kennen

Je wilt graag op gewicht blijven. Maar dit betekent echt niet dat je jezelf nu alles moet ontzeggen. Zondigen met eten mag! Je zult merken dat jouw hoofd weer wat vaker gaat zeuren om ‘ongezond’ voedsel. Slaat jouw motivatie om in frustratie, plan dan een zondigdag. Ook tijdens het afvallen is een zondigdag nodig, maar meer nog om op gewicht te blijven.

De frustratie om iets niet te mogen eten is vaak slechter dan wanneer je het wel neemt, er optimaal van geniet en de draad daarna weer oppakt.

Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen

Maar een zondigdag voedt de geest, zodat je er weer tegenaan kunt. Sta jezelf dat toe! Leef volgens de 80/20-regel. Tachtig procent van de tijd eet je gezond en volgens de doelstellingen die jij voor ogen hebt. Twintig procent van de tijd wijk je wat van het pad af.

Maar ken jouw zondiggrens. Ik weet inmiddels dat ik met 2 avonden in de week een wijntje en hapjes, prima op gewicht kan blijven. Maar sommige lichamen moeten het toch met minder doen, of kunnen het zelfs met meer doen. Dit is iets wat je, naast het ontdekken van je koolhydraatgrens, moet leren kennen. Dat is een zoektocht, maar die hoeft niet erg te zijn. Denk aan wat ik in het begin schreef: op gewicht blijven is een training van jezelf. Het gevoel van strijd kan voorgoed verleden tijd zijn.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Lenie
Door

Lenie

op 30 Jun 2017

Ik ben 64 jaar en sinds 2 jaar heb ik de ziekte van crown. Ik heb sinds een half jaar geen prednison meer als medicijn. Alleen heel veel kilo's aangekomen. Ik gebruik dagelijks tabletten en 1x per 2 weken een spuit. Als ik start met khd arm eten ga starten is het dan ook mogelijk om mijn gewicht te verlagen? Heeft u daar ervaring mee? Met vr gr Lenie Verhoeven

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 03 Jul 2017

Hoi Lenie, mijn ervaring is dat je zeer zeker ook in combinatie met medicijnen kunt afvallen op koolhydraatarm. Wel echt een aanbeveling om dit in overleg met je huisarts te gaan doen. De hoeveelheid medicatie kan namelijk aangepast worden als je je eetpatroon aanpast. Nu weet ik niet direct je persoonlijke situatie hieromtrent, maar zeer zeker in overleg met de arts doen hoor. Groetjes Linda

Marjolein
Door

Marjolein

op 07 Sep 2017

Hoi Linda kun jij voor mij ook een week menu met maximaal 100 koolhydraten maken om te starten. Ik wil maximaal 10 kilo afvallen ben dieet type 2.heb je kookboek gekocht maar begrijp er nog niet veel van hoe dit nu het beste kan doen. Maximaal aantal calorieën lijkt mij 1500 het best. Maar hoe doe ik dit nou. Kun je hierbij helpen. Alvast hartelijk dank

Linda Nordholt
Evelien van de Craats
Door

Evelien van de Craats

op 10 Mar 2019

Dag Linda, Is er ook een makkelijk dagmenu voor kh beperkt van 50-100 gr kh per dag? Met de juiste verhouding cal, kh, eiwit, vet? Er was ook zoiets voor kh arm eten, weet ik nog. Dankjewel voor de moeite. Met groeten, Evelien van de Craats

Linda Nordholt
Desireeparijs
Door

Desireeparijs

op 18 Jan 2023

Ik ben nu meer dan genoeg afgevallen. En weeg al niks meegaf vanaf november maar blijf toch afvallen.weeg nog 63 bij 176 meter. Hoe kan ik t stoppen.....

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!