arrow_drop_up arrow_drop_down
28 december 2014 

Afvallen: doel of middel?

‘Nu gaat mijn goede voornemen van afvallen écht lukken’. ‘Vanaf januari pak ik het weer op‘. Maandag begin ik echt met afvallen’.

Herkenbaar? En maak jij ook ieder jaar het voornemen om nu écht af te vallen?

‘Ik wil 5, 10 of zelfs 30 kilo afvallen’ zijn vaak de gestelde doelen. En ben je eenmaal op je streefgewicht, dan is het een hele opgave voor ons om het gewicht wat we hebben bereikt vast te houden. Wie kent niet de uitspraak ‘ik val nooit meer terug in oude gewoontes’ of ‘ik wil nooit meer dik zijn’. En komt tot de conclusie dat toch sprake is van een terugval.

Lees ook: Omgaan met een terugval tijdens het diëten

Hoe kun je er nu voor zorgen dat dit nooit meer gebeurd?

Mijn eerlijke antwoord: NIET. Maar we kunnen wel heel ver komen door te accepteren dat dit soort situaties zich voordoen en vervolgens het heft in eigen handen te nemen om er wat aan te doen.

Vanuit een zondigdag of zondigmoment, waar je optimaal van hebt genoten, weer in het gareel. En je zult zien dat de schade dan minimaal is.

Zie ook: Teveel gegeten: Alles verpest?

Vaak wordt gesteld dat je afvallen niet als doel moet hebben, maar ik weet als geen ander dat dat haast onmogelijk is in ons brein. We willen gewoon slanker worden = afvallen; punt! Ik vind hier ook niets mis mee, maar je moet je daarbij wel bewust zijn van een aantal zaken.

Mijn tips op het gebied van bewustwording

  1. Bepaal waarom het voor jou zo belangrijk is om af te vallen en stel jezelf een realistisch doel. Het is belangrijk dat je heel duidelijk weet wat je motivatie is. Schrijf deze motivatie op, zodat je hier altijd weer op terug kunt vallen. Koppel dit aan een realistisch doel. We willen er allemaal wel uitzien als een fotomodel, maar dit is niet echt realistisch en geeft alleen maar frustraties. Leg de lat niet te hoog. Blijf vooral gezond en jezelf, maar houd wel je doel voor ogen.
  2. Denk niet in termen van: nog 4 kilo en dan ben ik er. Dan mag ik weer normaal eten. Dat betekent dus dat je hierna weer los kunt gaan? Nee je gaat werken aan een gezond eet- en leefpatroon waarbij je je door de week ‘keurig’ gedraagt en waarbij in de weekenden echt ruimte is om te zondigen (lees: even buiten de gezonde paden treden en genieten van een wijntje, pizza of bonbon)
  3. Stop niet met eten. Het is een fabeltje dat je door te stoppen met eten sneller gewicht verliest. Je lichaam wordt alleen maar zuiniger met wat er wel binnenkomt en dit zorgt ervoor dat je snel zult aankomen op het moment dat je wat meer gaat eten. Wil je weten of je het goed doet? Hou een voedingsdagboek bij en vraag Linda om advies of dit een goed eetpatroon is.
  4. Compenseer niet. Sla gedurende de dag geen maaltijden over om ’ s avonds een compleet ‘fout menu’ te kunnen nuttigen. Blijf regelmatig eten, zodat je jezelf in de avond niet gaat overeten.
  5. Ga bewegen!  Dit betekent niet dat je uren in de sportschool hoeft door te brengen. Iedere dag een half uurtje wandelen is ook goed.
  6. Regelmatig eten, om de 2 a 3 uur, is erg belangrijk. Zo houd je je stofwisseling aan de gang en voorkom je hongerdips gedurende de dag.
  7. Wees eerlijk over je eigen gedrag en zie in waar verbeteringen mogelijk zijn. Maar wees tegelijk ook niet te streng voor jezelf. Je wilt dit je leven lang vol kunnen houden. Kijk naar het totaal en neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag zonder daarbij het onmogelijke van jezelf te vragen.
  8. Erken de rol van voeding in je leven en kijk naar de achtergrond. Ga je meer eten als je verdrietig bent? Of hoort bij een verjaardag een groot stuk taart? Vraag je af waarom dit zo is en of de gedachten die je erbij hebt reëel zijn.
  9. Zit je in een moeilijke situatie? Word je voor het blok gezet om te kiezen en is de verleiding groot? Neem afstand en kijk met een helicopterview wat er aan de hand is. Kijk waarom deze situatie zo verleidelijk is. Neem hier even de tijd voor. En neem vooral geen beslissing omdat je het voor een ander zo ‘zielig’ vind om nee te zeggen. Jij kiest voor jouw gezondheid.
  10. Voorkom dat je in een onderhandelingspositie terecht komt. Plan je zondigdagen en – momenten.  Besluit van te voren wat je gaat nemen. Of het gebakje, of je geniet van een hapje of een glas wijn. Denk niet dat als je toch al slecht bezig bent de rest er ook nog wel bij kunt nemen. Je bepaalt zelf wat je doet en wat dat besluit ook is, het is weloverwogen. Dit betekent dat je kiest voor de consequenties. Je neemt het gebakje en vindt het geen probleem als de weegschaal iets meer aangeeft, het was het waard. Of je zegt nee tegen het gebakje en bent blij dat je hiermee voor je gezondheid hebt gekozen.

Hoe ga jij om met moeilijke momenten en emotie eten?

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Angelique
Door

Angelique

op 8 June 2017

Beste Linda Ik lust geen kwark, yoghurt e.d. Wat kan ik daarvoor in de plaats nemen? Groeten Angelique

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 June 2017

Dat is vrij lastig 1 op 1 te vervangen. Dat wordt dus een heel gerecht met zuivel of tussendoortje vervangen door wat anders. Er is bijvoorbeeld wel kokosyoghurt of soja, maar ik denk dat je dat ook niet lust. Het gaat om de eiwitten die je ermee binnenkrijgt en die krijg je ook door het eten van ei, noten, vlees, vis, zaden, kaas. Dus geniet daar volop van.

Angelique
Door

Angelique

op 8 June 2017

Beste Linda Ik lust geen kwark, yoghurt e.d. Wat kan ik daarvoor in de plaats nemen? Groeten Angelique

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 June 2017

Dat is vrij lastig 1 op 1 te vervangen. Dat wordt dus een heel gerecht met zuivel of tussendoortje vervangen door wat anders. Er is bijvoorbeeld wel kokosyoghurt of soja, maar ik denk dat je dat ook niet lust. Het gaat om de eiwitten die je ermee binnenkrijgt en die krijg je ook door het eten van ei, noten, vlees, vis, zaden, kaas. Dus geniet daar volop van.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!
Cookies