Visceraal vet is lichaamsvet dat wordt opgeslagen in de buikholte, mede rond een aantal belangrijke inwendige organen zoals de lever, pancreas (alvleesklier), nieren en darmen. Het wordt daarom ook wel orgaanvet of buikvet genoemd.
De meest zekere manier om erachter te komen of je overtollig visceraal vet opslaat, is door een MRI-scan te ondergaan. MRI-scans worden hiervoor echter niet snel ingezet.
Een relatief goede indicator van visceraal vet, is het meten van de taille. Ongeveer 10% van ons totale vet wordt waarschijnlijk opgeslagen als visceraal vet. Dus heb je een hoog vetpercentage, dan is de kans ook groter dat je veel visceraal vet hebt.
Onderzoek heeft aangetoond dat de grootte van onze buik een relatief betrouwbare indicator is voor de gezondheidsrisico's die verband houden met visceraal vet.
Een makkelijke manier die je zelf kunt toepassen, is door de grootste gedeelten van je taille en je heupen op te meten. Daarna kan je je taille- door je heupmeting delen.
Voor vrouwen is minder dan 0.85 is een gezond percentage, en voor mannen 1.0.
Hoe slaat het lichaam visceraal vet op
Wetenschappers zijn op zoek naar antwoorden waarom visceraal vet door het lichaam wordt opgeslagen. De belangrijkste reden houdt verband met onze leefstijl en eetgewoonten. Het eten van veel snelle koolhydraten en suikers, weinig beweging, roken en alcohol zijn belangrijke factoren.
Onderschat ook stress niet in dit verhaal. Tot op heden is bekend dat stress een significant effect heeft op waar het vet in ons lichaam wordt opgeslagen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het stresshormoon cortisol de opslag van visceraal vet aanzienlijk verhoogt.
Er is een belangrijk verschil tussen visceraal vet en onderhuids vet. Onderhuids vet is het vet dat je net onder de huid opslaat. Het vet dat we kunnen voelen op onze armen en benen is onderhuids vet.
Visceraal vet ligt veel dieper. Een groeiende buik kan het gevolg zijn van beide soorten vet. Het vet dat we net onder de huid kunnen voelen, is onderhuids vet. Maar we kunnen ook aanzienlijk extra vet opslaan in onze buik waar onze organen zich bevinden.
Iemand die dus een welbekend bierbuikje heeft, kan veel visceraal vet hebben, maar het hoeft niet. Daartegen over staat, dat iemand helemaal geen buikje hoeft te hebben, maar toch veel visceraal vet heeft. Een slank iemand is daarmee nog niet per definitie een gezond iemand.
Wat zijn de gezondheidsrisico’s van visceraal vet
Iedereen heeft een bepaalde mate van visceraal vet. Dat hoeft niet per se ongezond te zijn en kan ook een beschermende functie hebben. Maar wordt dit teveel, dan worden de risico’s voor een slechter wordende gezondheid alsmaar groter. Denk hierbij aan:
Diabetes type 2
Hart- en vaatziekten
Borstkanker
Dikke darmkanker
Ziekte van Alzheimer
Chronische ontstekingen
Verhoogd cholesterolgehalte
Hoe voorkom je of verminder je visceraal vet
Voeding en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die je effectief kunt inzetten. Mijn ervaring is dat een koolhydraatarm dieet of koolhydraatbeperkt dieet de meest effectieve manieren van aanpassen van je eetpatroon zijn. Het is hierbij nog niet eens noodzakelijk om te gaan sporten. Een lichte mate van beweging, zoals wandelen of fietsen, kan hierbij ondersteunend zijn.
Voeding is namelijk het allerbelangrijkste. Verder is het belangrijk om:
Niet te roken of te stoppen met roken
Alcohol te minderen of te stoppen
Stress verlagen
Goed slapen
Het zal geen verrassing zijn dat dit dezelfde aanbevelingen zijn om het risico en het effect van diabetes type 2 te verminderen. Lees ook: Diabetes type 2 en een koolhydraatarm dieet
Vermijd in ieder geval ten alle tijden:
Gefrituurd voedsel
Snelle koolhydraten zoals chips, koekjes, gebak
Kant en klaar eten, zoals soepen, sauzen, maaltijden
Overigens, het eten van vetten zorgt niet voor het visceraal vet. Sterker nog, je hebt juist vetten nodig om ook je lichaamsvet te kunnen verbranden. Het zijn echt de koolhydraten en suikers die zich uiteindelijk als vet opslaan, met name rond de buik.