Supplementen bij een koolhydraatarm dieet kunnen een geweldige aanvulling zijn. Hoewel ze zeker niet noodzakelijk zijn, kunnen supplementen je nét dat extra gezonde steuntje in de rug bieden. Ook kunnen ze, zeker in het begin, bijdragen aan een makkelijke omschakeling naar een meer vetrijk eetpatroon.
Je haalt uiteraard de meeste voedingsstoffen uit je voeding, maar supplementen kunnen je op veel manieren ondersteunen. Vitamine D, magnesium of enzymen voor een betere vertering van de vetten. Of extra vezels als je last krijgt van obstipatie. En eet je sowieso al weinig groenten, dan is een goede greens poeder een aanrader.
In dit artikel mijn top 10 van supplementen bij een koolhydraatarm dieet, die je absoluut zou moeten overwegen.
Verschillende soorten supplementen bij een koolhydraatarm dieet
Ik maak een onderscheid tussen diverse supplementen bij een koolhydraatarm dieet die je kan gaan gebruiken. Onder supplementen versta ik:
- Mineralen: Mineralen waaronder magnesium, kalium en natrium zijn een absolute must, omdat je hieraan vrijwel altijd een tekort krijgt.
- Vitaminen: Vitaminen waaronder vitamine B12, vitamine D en vitamine C kunnen een goede aanvulling zijn voor velen.
- Eiwitten: Sport je of heb je moeite aan je eiwitbehoefte te komen, dan kan een eiwitshake je hierbij helpen. Een bijzonder soort eiwit, namelijk collageen, kan je nog eens extra ondersteunen. Voor sterker haar of voorkoming van een slapper wordende huid.
- Vetten: Eet je weinig tot geen vette vis, dan kan het lastig zijn aan je omega 3 vetten te komen. Een goed supplement kan je hierbij helpen.
- Enzymen: Heb je moeite met het verteren van de hoeveelheid vetten, bijvoorbeeld na een galblaasverwijdering, dan zijn enzymen een absolute must.
- Vezels: Heb je last van obstipatie, wat voornamelijk in het begin kan voorkomen, dan zijn extra vezels van belang.
1. Mineralenpoeder
Mineralen zijn, net als vitamines, stofjes die in ons eten en drinken zitten. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid, waaronder groei en ontwikkeling. De belangrijkste mineralen bij een koolhydraatarm dieet zijn:
- Kalium
- Natrium
- Magnesium
Deze mineralen moet je hoe dan ook goed aanvullen als je koolhydraatarm eet. Ga je koolhydraatarm eten dan plas je deze mineralen namelijk sneller uit. Dat is niets om je zorgen over te maken, maar zo werkt het in ons lichaam.
Lees hiervoor ook zeker even dit artikel: Het belang van elektrolyten (zout, kalium en magnesium) bij een koolhydraatarm dieet
Het is dus van belang deze mineralen weer aan te vullen. Doe je dat niet dan kun je enorme bijwerkingen van ketose krijgen, als ook vele afkickverschijnselen. Deze zijn helemaal niet nodig, zolang je je mineralenbalans in orde houdt.
Dit doe je het beste door een elektrolytenpoeder te gebruiken. Een poeder dat speciaal is ontwikkeld voor een koolhydraatarm dieet en de juiste samenstelling van de hierboven genoemde mineralen heeft.
Elektrolytenpoeder
De poeder van Keton1 is wat ik adviseer. Je hoeft niet zelf te zoeken naar de juiste samenstelling, of bang te zijn dat je teveel neemt. Het bevat geen toegevoegde suikers, zoetstoffen en smaakstoffen. Het is puur natuur. Je kunt het gewoon mengen met water en de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgen.
2. Jodium
Jodium wil ik hierbij nog even apart benoemen. Velen zijn bang voor een tekort aan jodium, aangezien jodium vaak toegevoegd wordt aan bakkerszout voor het bakken van ons tarwebrood. Je hoeft je hier in principe geen zorgen over te maken, want er zijn voldoende voedingsmiddelen die je eet die jodium bevatten. Denk aan eieren, vis en zuivel.
Lees ook: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen
Het is echter wel goed aanvullend gebruik te maken van Jozo Lo-salt met toegevoegd jodium.
Ik zou oppassen met het gebruik van een jodiumsupplement zoals kelp, omdat je al snel teveel jodium kunt binnenkrijgen.
3. Vitamine D en B 12
Er zijn drie 2 vitamines als extra aanvulling in de vorm van supplementen bij koolhydraatarm dieet, die ik graag even onder de aandacht breng.
Vitamine D
Het hebben van een optimaal vitamine D-gehalte, is belangrijk voor de gezondheid van iedereen. Zelfs los van of je koolhydraatarm eet of niet. Een koolhydraatarm eetpatroon op zich brengt geen vitamine D tekort met zich mee. Maar aangezien vitamine D-tekort veelvuldig voorkomt, onder andere door weinig zonlicht, is het een goed idee om deze vitamine aan te vullen.
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals makreel, zalm of haring. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines. Een deze laatste producten vermijden we bij een koolhydraatarm eetpatroon.
Aanbevolen hoeveelheid vitamine D
Er is geen aanbevolen hoeveelheid vitamine D die je iedere dag zou moeten nemen. Maar er is wel een Adequate Inname vastgesteld voor vitamine D.
Een goed supplement bevat naar mijn mening een juiste dosering en geen toevoegingen die er niet horen. Deze vitamine D van Nutribites is voorzien van olijfolie, wat zorgt voor een goede opneembaarheid.
1 softgel bevat ruim voldoende vitamine D voor de hele dag, namelijk 75 mcg vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 is de vorm van vitamine D die ook in je lichaam zelf wordt aangemaakt en de beste werking heeft.
Deze dosering is bedoeld voor mensen die zich te weinig buiten in de zon bevinden. De bovengrens die de Gezondheidsraad aanhoudt is vastgesteld op 100 mcg per persoon (van 11 jaar en ouder).
Belangrijkste kenmerken:
- Goede dosis, zonder bang te hoeven zijn voor een overschot
- Met olijfolie voor goede opneembaarheid
- Softgels die makkelijk zijn in te nemen
Vitamine B 12
Voor wie vlees, vis en zuivelproducten nuttigt op een koolhydraatarm dieet, hoeft niet zo snel bang te zijn voor tekorten aan vitamine B12. Maar eet je koolhydraatarm en vegetarisch, dan is het goed om te letten op je vitamine B12.
Belangrijk uitgangspunt voor vitamine B 12 is, dat ze de biologische en actieve vorm van vitamine B12 gebruiken.
Aanbevolen hoeveelheid vitamine B 12
De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen vastgesteld op 2,8 microgram per dag. Het gebruik van supplementen met maximaal 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, is veilig te gebruiken.
Deze capsules van Royal Greens worden dankzij een fermentatieproces ‘voorverteerd’ en kan daardoor direct door het lichaam worden herkend en worden opgenomen. 1 tabletje van deze Royal Green per dag kan dus een goede aanvulling zijn, zonder bang te zijn voor overdosering.
Belangrijkste kenmerken:
- Actieve en biologische vorm van B12 voor goede opneembaarheid
- Capsules die open te maken zijn voor makkelijke toediening
- Vegetarisch en veganistisch
4. Greens poeder
Het innemen van een heleboel individuele vitamines kan nogal in de portemonnee lopen. Ook kan je het snel vergeten in te nemen. Of ze moeten allemaal op een ander tijdstip ingenomen worden. Een goede aanvulling in de vorm van een greens poeder kan daarvoor een goede ondersteuning bieden.
Het is echter wel zo, dat je van alles ‘een beetje’ binnenkrijgt, dus zoek je naar hoge doseringen dan zijn aparte supplementen aan te raden. Maar eet je volwaardig koolhydraatarm, dan zie ik een greens poeder als een welkome ondersteuning en ‘voedingsstoffenboost’.
Deze green juice van Nutribites is koolhydraatarm (slechts 2,2 gram koolhydraten per schepje) en is makkelijk in te nemen met water. Of voeg het toe aan een eiwitshake of smoothie.
Zelf vind ik deze greens poeder ook fijn, omdat het extra enzymen en probiotica bevat.
Belangrijkste kenmerken:
- Goede smaak door gebruik van een klein beetje Stevia als zoetstof
- Koolhydraatarm
- Makkelijk te mengen met water of smoothie
- Voorzien van probiotica en enzymen
- Vegetarisch en veganistisch
Supplementen bij een koolhydraatarm dieet: Eiwitten
Een eiwittekort hoef je niet zo snel te verwachten als je koolhydraatarm eet. Mits je voldoende vlees, vis, eieren en zuivel eet. Eet je dit niet of in minder mate dan kan je overwegen een eiwitshake te nemen.
Bekijk hier mijn top 5 van beste eiwitshakes: Koolhydraatarme eiwitshakes: De top 5 beste eiwitshakes voor een koolhydraatarm dieet
Een ander type eiwit dat ik hier graag wil aanstippen is collageen.
5. Collageen
Collageen vormt 30% van het totale eiwit in ons lichaam, maar het is het eiwit waaraan de meeste mensen een tekort hebben. Daarom kan suppletie belangrijk zijn.
Collageen kan haar, nagels en huid helpen te groeien en gezond te houden. Collageen kan helpen tegen huidveroudering en het ontstaan van een slappere huid bij afvallen. Zelf vind ik het fijn om hiervoor een poeder te gebruiken.
Vele poeders zijn geschikt voor het koolhydraatarm dieet, maar deze collageenpoeder van Keton1 is speciaal ontwikkeld voor koolhydraatarme eters. Het levert dan ook geen koolhydraten en is extra voorzien van MCT vetten. Let op: het bevat gehydroliseerd rundercollageen en is daarmee niet vegetarisch.
Belangrijkste kenmerken:
- Neutrale smaak
- Bevat MCT vetten voor extra energie
- Makkelijk te mengen met water, koffie, yoghurt of smoothie
6. Omega 3 krill olie
Ons lichaam heeft 3 soorten omega 3 vetzuren nodig: EPA, DHA en ALA. Krillolie is een uitstekende biologisch beschikbare bron van EPA en DHA, twee omega-3 essentiële vetzuren die je moet binnenkrijgen via je voeding of via suppletie.
Het andere type omega-3, ALA of alfa-linoleenzuur, vind je in plantaardig voedsel zoals walnoten, hennepzaad en chiazaad.
Je lichaam is in staat ALA om te zetten in EPA en DHA, maar de conversieratio is erg laag. Daarom wordt geadviseerd deze aan te vullen met visoliesupplementen. Met name als geen of zeer weinig vette vis eet. Je hebt hiertoe omega 3 visolie supplementen, maar zelf ben ik voorstander van een goede Krill olie.
Krilloliesupplementen bevatten alle omega-3 vetzuren van visolie, maar met enkele extra voordelen. Krillolie bevat ook fosfolipiden en een krachtige antioxidant, astaxanthine genaamd. Nog een voordeel van krillolie is dat het MSC-gecertificeerd is en zich dus aan de regels van duurzame vangst moeten houden.
Deze krillolie van Nutribites is zuiver en komt van een schone bron van omega 3 vetten.
Belangrijkste kenmerken:
- MSC gecertificeerd (duurzame visserij)
- Zuivere en schone bron van de beste omega 3-vetten
7. MCT olie
MCT’s staan voor middellange ketens triglyceriden. Ze zijn een soort vet, dat het lichaam meteen voor energie kan gebruiken in plaats van ze op te slaan als vet. MCT’s zijn een efficiënte energiebron.
MCT’s zijn te vinden in kokosolie, boter, kaas en yoghurt. Maar de beste manier om een geconcentreerde dosis te krijgen die ons lichaam gemakkelijk kan verteren, is door MCT-olie of MCT-poeder.
MCT-poeder wordt vaker wat beter verdragen dan de vloeibare variant. Daarom is het raadzaam bij een vloeibare variant om dit op te bouwen. Een olie is weer makkelijker in gebruik voor salades of om in te bakken. Een poeder kan je gemakkelijk door je koffie doen of door een smoothie.
In dit overzicht raad ik graag de MCT poeder van Keton1 aan. Deze is de meest pure vorm van MCT olie poeder van kokosnoot. Heel bewust is er gekozen voor de belangrijke middel lange keten vetzuren C8 en C10.
Gebruik je liever MCT olie als vervanger van bijvoorbeeld olijfolie, dan is een olie perfect. Daarvoor raad ik deze MCT olie van Mattisson voor aan. Deze is voor zowel warm als koud gebruik geschikt. Deze is daardoor makkelijk in gebruik.
Tegenwoordig kun je ook koolhydraatarme chocolade eten waar ze MCT olie aan toe hebben gevoegd. Lees daarvoor ook: mijn top 3 lekkerste, koolhydraatarme pure chocoladerepen.
8. Enzymen
Binnen een koolhydraatarm eetpatroon eten we veel meer vetten dan wat velen gewend zijn. Het hoge vetgehalte kan in het begin klachten geven, zoals buikpijn en diarree. Zeker voor wie geen galblaas meer heeft.
Als je spijsverteringsproblemen ervaart zoals misselijkheid, diarree en een opgeblazen gevoel, kunnen enzymen een goede ondersteuning zijn. Het enzymen supplement moet dan wel de enzymen lipase en protease bevatten, voor een optimale ondersteuning van de spijsvertering.
Daarom adviseer ik altijd een compleet enzymencomplex: Metagenics MetaDigest Total Capsules. Het bevat gemberwortelextract dat ondersteuning biedt bij de vertering en bij een misselijk gevoel na de maaltijd. Het is zowel actief in zuur als in basisch milieu (pH 2-12). Bovendien werkt het direct na inname (in de maag, bij contact met voedsel).
9. Kurkuma
Kurkuma wordt veel gebruik om ontstekingen te bestrijden. Het bevat curcumine, dat helpt bij het tegengaan van inflammatoire voedingsmiddelen.
Je kan het heel goed toevoegen als poeder aan gerechten. Voeg dan ook wat zwarte peper toe. Dit kan de opname van curcumine verbeteren. Voor een optimaal effect kan je dagelijks 2-4 gram gebruiken. Belangrijk is wel kurkuma van goede kwaliteit te hebben. Omdat het vaak onmogelijk is, of niet lekker om dagelijks te eten, is een supplement een goede optie. Dit kurkuma supplement van Nutribites heeft een goede samenstelling.
Belangrijkste kenmerken:
- Zuiver supplement zonder onnodige toevoegingen
- De hoogste kwaliteit kurkuma door het gebruik van kurkuma C3 met 95% curcumine
- 100% vegan
- GMO-vrij en vrij van suikers en geur- en smaakstoffen
- Bevat geen allergenen zoals gluten of zuivel
- Let op: gebruik je medicatie overleg dan eerst met je arts of je dit kunt gebruiken
10. Vezels
Naast bovengenoemde 9 supplementen bij een koolhydraatarm dieet, kan je je eetpatroon verder aanvullen met vezels als je last van obstipatie hebt. Gebruik daarvoor gebroken lijnzaad, chiazaad, hennepzaad of psylliumvezels. Bij deze laatste wel extra water drinken, anders werkt het juist averechts.
Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit
Overige supplementen bij een koolhydraatarm dieet
Naast bovengenoemde supplementen, kan je ook eens kijken bij deze artikelen.
Appelazijn drinken: is het echt gezond en helpt het bij afvallen?
Nel
op 04 Jul 2022