Welke gezonde koolhydraatarme snacks en tussendoortjes kun je eten op een koolhydraatarm dieet? Ik zie er veel mensen mee worstelen, dus tijd voor een uitgebreide uitleg + natuurlijk vele voorbeelden van koolhydraatarme snacks waaruit je kan kiezen.
Ook beantwoord ik een aantal vragen die ik vaak krijg over tussendoortjes. Na dit artikel weet jij exact welke keuzes je kunt maken en waar je op moet letten.
Achtereenvolgens bespreek ik het volgende met je:
- Zijn koolhydraatarme snacks en tussendoortjes verplicht
- Wel of geen koolhydraatarm tussendoortje nemen
- De belangrijkste regel als je niet kiest voor tussendoortjes
- Hoeveel koolhydraatarme snacks mag je op een dag
- Hoeveel koolhydraten mogen er in koolhydraatarme snacks zitten
- Koolhydraatarme snacks in de supermarkt kopen
- Zelf koolhydraatarme tussendoortjes maken
- Kant en klare koolhydraatarme tussendoortjes
- Kant en klare koolhydraatarme snacks en tussendoortjes in tapasbakjes
- Koolhydraatarme snacks voor onderweg
- Mijn snacks voor onderweg
- Zoete koolhydraatarme snacks
- Zoete koolhydraatarme snacks om te bakken
- Kant en klare repen en snacks
- Waar let je op bij kant en klare snacks
- Kant en klare repen: welke wel
- Koolhydraatarme shake als tussendoor
- Koolhydraatarme snacks bij de frituur
- Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes als maaltijd
- GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu
- Meer advies over
Zijn koolhydraatarme snacks en tussendoortjes verplicht
Laat ik allereerst zeggen dat het niet verplicht is om tussendoortjes te nemen. Sterker nog, het is niet eens verplicht om 3 hoofdmaaltijden te eten. In het kader van Intermittent Fasting wordt zelfs vaak 2 of 3 keer per dag gegeten.
En het is ook altijd mooi om te zien dat, wanneer iemand gewoon echt verzadigd is, op een gegeven moment niet meer taalt naar tussendoortjes. Ik vind dat een mooie maar bovenal natuurlijke ontwikkeling van het leren luisteren naar je lichaam. En het vervolgens geven wat het nodig heeft.
De reden dat mijn weekmenu’s wél uitgaan van 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes is juist om deze vrijheid te kunnen bieden.
En wat ik ook weet is dat velen die net starten met koolhydraatarm eten totaal niet meer weten hoe ze moeten luisteren naar hun lichaam. Ik hou er daarom van om mensen hierin houvast te geven. Zeker in het begin voel je gewoon nog een trek in een tussendoortje.
Wel of geen koolhydraatarm tussendoortje nemen
Wat is hierin dan juist? Het enige juiste is te luisteren naar je lichaam. Ik zie het namelijk nu te vaak gebeuren dat iemand gewoon maar start met Intermittent Fasting, zonder dat zijn/ haar lichaam is aangepast op koolhydraatarm eten (en daarmee het eten van vetten). Dit moet naar mijn mening natuurlijk aanvoelen wanneer jij merkt dat jij prima zonder ontbijt kan bijvoorbeeld.
En is het eten van een tussendoortje dan slecht, juist omdat het vasten nu zo goed staat aangeschreven? Nee, wat mij betreft niet.
Want wat is erger in jouw koolhydraatarme reis? Dat jij constant blijft hunkeren naar een tussendoortje maar dit niet van jezelf mag? Of dat je jezelf wel dat tussendoortje toestaat, ervan geniet en het op die manier kan volhouden.
Dus, in plaats van alle koolhydraatarme regels te volgen, luister naar je lichaam. Dat is namelijk jouw beste raadgever. Geniet van een snack als je daar zin in hebt en sla het over als je er totaal geen zin in hebt.
De belangrijkste regel als je niet kiest voor tussendoortjes
De koolhydraatarm dieet gaat uit van het eten van maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Echter, dat wat je gaat minderen in koolhydraten, vul je aan met voldoende eiwitten en vetten. Je gaat anders eten en niet minder.
Een gevaar bestaat, als je geen tussendoortjes neemt, dat je te weinig gaat eten. Koolhydraatarm eten is geen crashdieet. Je moet je lichaam van voldoende voedingsstoffen voorzien. Dat betekent dat je zeker niet minder dan 1200 tot 1300 calorieën per dag binnenkrijgt. Liefst niet minder dan 1500 per dag.
Ik zie het vaak gebeuren dat men kiest voor 3 maaltijden per dag, wat absoluut prima is, maar dat er daardoor te weinig wordt gegeten.
Je kan ervoor kiezen om in het begin een voedingsapp bij te houden, zodat je nooit te weinig eet. Maar ik kan je ook van harte mijn weekmenu’s aanbevelen, zodat jij zonder te tellen al jouw voedingsstoffen binnenkrijgt. En zo nooit te weinig (of teveel) eet.
Dus ben je bang dat je te weinig eet, eet gerust wat extra tussendoortjes op een dag. Een je liever geen tussendoortjes, zorg er dan wel voor dat je al je calorieën en daarmee dus voldoende voedingsstoffen, uit de 3 maaltijden haalt.
Hoeveel koolhydraatarme snacks mag je op een dag
Zelf raad ik aan, zeker bij de start, om 2 tot 3 tussendoortjes per dag te nemen. Lukt het je niet om overdag je tussendoortjes te eten en je krijgt ineens in de avond last van trek of echte snaaibuien, dan heb je overdag te weinig gegeten.
Gun jezelf dan in de avond gerust nog 2 tussendoortjes. Het beste is om overdag voldoende tijd te nemen om je voedingsstoffen binnen te krijgen, dan merk je al snel dat je in de avond niet snel meer een tussendoortje nodig hebt.
Hoeveel koolhydraten mogen er in koolhydraatarme snacks zitten
De hoeveelheid koolhydraten die er in snacks mogen zitten, is eigenlijk afhankelijk van wat je de rest van de dag eet. Ik hanteer bij koolhydraatarm een maximum van 50 gram koolhydraten per dag. Je snapt dat het dan niet slim is om een tussendoortje te nemen dat 20 gram koolhydraten bevat, omdat je op die manier voor je maaltijden wat minder ruimte overhoudt.
Een slimme stelregel kan zijn om voor koolhydraatarme snacks 5 gram of minder koolhydraten per portie aan te houden. Let op: per portie en niet per 100 gram, zoals vaak als algemene stelregel wordt gehanteerd. Voor tussendoortjes neem ik als uitgangspunt per portie 5 gram koolhydraten.
Dat betekent dat je best een kant en klare reep (zie verderop) kan nemen van 5 gram koolhydraten per reep. Ook maak ik graag gebruik van koolhydraatarme baksels met amandelmeel of kokosmeel, die ook wel eens 5 gram per brownie of muffin bevatten. Ik pas het dan gewoon in in het dagtotaal.
Het gaat altijd over een dagtotaal en of het tussendoortje er qua koolhydraten in past. Ook gaat het om de ingrediënten en om hoe een tussendoortje is samengesteld. Je wilt namelijk dat er geen of zo min mogelijk suikers zijn toegevoegd. Ik laat je verderop in dit artikel zien waar ik op let.
Dan nu op naar de koolhydraatarme snacks en tussendoortjes die ik voor je verzameld heb.
Koolhydraatarme snacks in de supermarkt kopen
Als je eenmaal het principe snapt van de koolhydraatarme leefstijl, dus eigenlijk wat je wel en niet kunt eten, dan zijn er ineens vele mogelijkheden voor snacks die je in de supermarkt kan kopen.
Kijk maar eens in deze lijst van alles wat je kunt eten: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen
Je kan ze zelf maken aan de hand van bovengenoemde lijst, maar tegenwoordig zijn er ook ontzettend veel kant en klare snacks te verkrijgen in de supermarkt.
Ze worden niet verkocht als koolhydraatarme snack (het staat niet op het etiket bijvoorbeeld), maar als je eenmaal weet wat je kunt eten en waar je op moet letten, vind je zo een legio aan mogelijkheden.
Allereerst geef ik je wat voorbeelden van tussendoortjes die je makkelijk zelf kunt samenstellen.
Ik gebruik overigens voorbeelden van de supermarkt waar ik altijd winkel, namelijk ah.nl.
Zelf koolhydraatarme tussendoortjes maken
- Bakje Griekse Yoghurt met noten
- Blokjes kaas met plakjes komkommer
- Een gekookt eitje
- Handje ongebrande ongezouten noten (bijvoorbeeld hazelnoot, amandelen, walnoot, paranoten, pecannoten, macademianoten etc.)
- Tomaten gevuld met hüttenkäse (en wat peper)
- Paar plakjes gerookte zalm met rucola
- Mozzarella gesneden met plakjes tomaat en peper
- Parmaham met kaas en rucola opgerold
- Augurken omwikkeld met een plakje rookvlees of ham
- Hüttenkäse met geprakte noten
- Rauwe ham gevuld met hüttenkäse en radijs of komkommer
- Kipfiletplakjes gevuld met plakjes avocado
- Kerstomaatjes met vleeswaren omhuld
- Noten kaassnacks
- Bleekselderijstengel met pindakaas
- Komkommer met filet americain
- Komkommer met roomkaas
- Rauwkost met knoflooksaus of mayonaise
Maar tegenwoordig zijn er ook vele kant en klare koolhydraatarme snacks te verkrijgen. Ik laat je graag mijn favorieten zien.
(lees verder onder de afbeelding)
Kant en klare koolhydraatarme tussendoortjes
Knabbelspek of knabbelbacon
Knabbelspek en-bacon kunnen doorgaan voor chips. Een heerlijk zoute snack waar je wel even zoet mee bent.
Knabbelspek is in dit opzicht een iets betere keuze, want het is lager in koolhydraten en heeft geen toegevoegde suikers. Knabbelspek bevat minder dan 1 gram koolhydraten per 100 gram.
Knabbelbacon heeft 2 gram koolhydraten per 100 gram. Nog altijd laag, maar het bevat ook wat dextrose (=suiker).
Nu zal je mij vaker in dit artikel zien opschrijven dat ik echt niet schrik van een beetje toegevoegde suikers. Een keer een kant en klare snack kiezen met wat toegevoegd suiker, daar word ik niet anders van. Maar het is totaal onnodig en zonde om toch nog veel voedingsmiddelen te gebruiken met toegevoegd suiker. Let hierbij ook zeker op andere namen voor suiker die worden gebruikt. Daarom zal ik niet alle dagen gebruik maken van kant en klare snacks.
Probeer trouwens niet het zakje ineens helemaal leeg te eten, aanzien het hoog is in calorieën. In mijn weekmenu’s staat vaak een half zakje (50 gram) op het menu als tussendoortje.
Benieuwd wat je nog meer met deze knabbelbacon kunt doen in een snack? Kijk zeker even hier: Koolhydraatarme kroket.
Diverse soorten worst
In mijn weekmenu’s maak ik graag gebruik van alle soorten worst. Fuet, salami, chorizo, droge worst, grillworst etc.
Kijk goed op de etiketten en kies degene met de minste koolhydraten. En kijk het liefst ook bij de ingrediënten of er geen suiker aan is toegevoegd. Je herkent dit vaak aan termen als dextrose, glucosestroop, rietsuiker etc.
In mijn menu’s ga ik vaak uit van 30 gram worst als tussendoor.
Babybel Mini kaasjes
Deze babybel kaasjes zijn nou bij uitstek een koolhydraatarme snack die je makkelijk meeneemt. Het is namelijk al verpakt en je kunt deze makkelijk in je tas meenemen. Ze blijven ook echt wel lekker, vers en eetbaar als je ze zo buiten de koeling bewaart.
Ze bevatten per 100 gram minder dan 1 gram koolhydraten. En ze bevatten geen toegevoegde suikers. Let op: ze vallen wel onder het type zuivel, dus voor wie zuivel in verband met lactose niet kan verdragen, is dit helaas geen optie.
Deze Babybel kaasjes zijn bij bijna iedere supermarkt te koop.
In mijn weekmenu’s neem ik altijd 2 tot 3 van dit soort kaasjes als tussendoor op.
Bifi worstjes
Deze Bifi worstjes zijn makkelijk mee te nemen en bevatten slechts 1 gram koolhydraten per 100 gram. Enige aandachtspuntje is dat ze wat dextrose (=suiker) bevatten.
Nogmaals, nu ben ik hierin niet de strengste en kijk ik altijd naar een totaal eetpatroon. Dan is het echt geen probleem om een koolhydraatarme snack toe te voegen waaraan een klein beetje suiker is toegevoegd. Ik zou zelf alleen niet zo snel én de hierboven genoemde knabbelbacon + een bifi worstje op 1 dag opnemen.
Als jouw eetpatroon voor het grootste gedeelte bestaat uit volwaardige niet bewerkte producten, kan een bifi worstje als makkelijke snack echt geen kwaad. Deze worstjes zijn in ieder geval zonder toegevoegde smaakversterkers, kunstmatige aroma’s en kleurstoffen.
In mijn weekmenu’s gebruik ik vaak 2 worstjes als tussendoortje.
Cheesepops
De naam zegt het eigenlijk al, cheesepop, een snack gemaakt van kaas. Het eet weg als een soort van chips en je kunt er heerlijk van snacken. Het is ook makkelijk verpakt en de smaak van kaas is heel goed te proeven. En het bevat, net als gewone kaas, geen koolhydraten. Ideaal dus en gemaakt van 100% Goudse kaas. Dus zoek je eens wat anders dan een gewoon blokje kaas, dit is de ideale snack ook om mee te nemen. Ze hebben ook een variant met oude kaas.
Een bakje bevat 65 gram en ik zou als tussendoortje de helft van het bakje nemen. Dan kan je er dus 2 keer van genieten als snack.
Tasty Basics repen
Laat ik gelijk zeggen dat deze repen niet bij alle supermarkten te koop zijn. Ze zijn momenteel alleen verkrijgbaar bij de grotere AH winkels of online te bestellen. Maar ik wil ze je toch laten zien, want ze zijn natuurlijk superhandig.
Ten tijde van het schrijven van dit artikel zijn er 2 varianten:
De Choco Noten reep:
Per 100 gram bevat deze reep 20 gram koolhydraten. Per reep van 23 gram slechts 4,6 gram koolhydraten. Kijk je puur naar de stelregel dat iets koolhydraatarm is wanneer is het tot 5 gram koolhydraten per 100 gram bevat, dan zou je deze reep dus niet kunnen nemen. Maar een enkele reep van 4,6 gram koolhydraten is echt in te passen in jouw koolhydraatarme eetpatroon. Ook vind ik de ingrediënten van deze reep heel puur en de reep bevat geen vreemde toevoegingen.
Deze reep kent dezelfde voedingswaarden als de Choco Noten reep. Zij het met iets minder koolhydraten per reep, namelijk 4,5 gram. Dus je kan gewoon kiezen welke je de lekkerste vindt.
Het leuke van dit merk is, is dat ze zich helemaal richten op de koolhydraatarme markt. Zo verkopen ze ook muesli, crackers en brood. Producten die je natuurlijk ook heel makkelijk mee kunt nemen.
Een haring met uitjes
Dit is toch wel mijn favoriet, vooral de Hollandse Nieuwe. Maar op je ronde in de supermarkt kom je deze ook vaak tegen in het visschap. Het bevat bomvol gezonde vetten, geen koolhydraten en 1 haring is daarmee een prima tussendoortje. Het vult ook nog eens enorm.
Rolmops
Naast de zoute haring kennen we ook de zure haring. Niet iedereen houdt ervan, maar ik wil het toch in dit lijstje opnemen. Het is vaak iets waar je niet snel aan denkt. Ook dit visje bevat minder dan 1 gram koolhydraten per 100 gram. Ik zie wel dat in een aantal varianten sucralose als zoetstof is toegevoegd, maar je eet een hele pot niet ineens leeg. Dus ik vind dit een prima optie.
Naast de zure haring verkopen ze ook blikjes/bakjes met zure ansjovis. Ook erg lekker en koolhydraatarm.
Kant en klare kipvarianten
Kip komt er in vele varianten en kip is koolhydraatarm en eiwitrijk. Ook als makkelijk kant en klaar tussendoortje zijn er vele mogelijkheden. Vaak lekker om te combineren met komkommer. Je kan natuurlijk voor een avond drumsticks kopen en deze bakken, of kippenvleugeltjes. Maar je hebt ze in veel supermarkten ook al voorgebakken. Ook heerlijk om gewoon koud op te eten.
Denk aan:
- Gerookte kip (reepjes)
- Kipkluifjes
- Kipgrillworst
- Kipfilet (vleeswaren)
Rauwkost
Alleen wat rauwkost zul je bij mij niet snel als snack voorbij zien komen. Het levert namelijk alleen maar koolhydraten (zeker niet slecht uit groenten), wat ervoor kan zorgen dat je trek blijft houden. Het mag absoluut als je de rest van de dag voldoende eiwitten en vetten binnen krijgt, maar weet dat het beter verzadigt als je het combineert met eiwitten en/of vetten.
Vaak krijg ik de vraag of rauwkost onbeperkt gegeten kan worden. Nee, dit kan niet. Worteltjes, paprika, tomaat bevat weliswaar weinig calorieën, maar ze bevatten wel koolhydraten. Ik neem rauwkost dan ook altijd mee in het dagtotaal tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag.
Zoals:
- Komkommer met blokjes kaas
- Paprika met kipfilet
- Bleekselderij met pindakaas
- Tomaat gevuld met hüttenkäse
- Radijsjes met een handje noten
Ditzelfde geldt ook voor het gebruik van fruit, waarover verderop in dit artikel meer.
Tegenwoordig hebben ze rauwkost ook verkrijgbaar in handige meeneembakjes. Dus voor wie van gemak houdt, is dan een hele fijne optie.
Tonijn en zalm uit blik
Ik kan gerust een half blikje tonijn of zalm als tussendoortje eten. Heerlijk met een klodder mayonaise erdoor. Het is makkelijk mee te nemen en zo kant en klaar uit het schap mee te nemen. Zelf kies ik het liefst voor de variant op water en voeg er zelf wat vet aan toe. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke smaak.
Gerookte zalm, forel, makreel
Naast de blikvarianten hebben we ook de gerookte varianten, zoals makreel, forel en zalm bijv. Ideaal tussendoortje en kant en klaar in de supermarkt. Het is volledig koolhydraatarm en levert gezonde vetten én eiwitten.
Ik neem zelf altijd 50 gram gerookte vis als tussendoortje.
Kant en klare koolhydraatarme snacks en tussendoortjes in tapasbakjes
Zo blij was ik een aantal jaren geleden, toen de bakjes met tapas in de schappen kwamen te liggen. Hoewel je de meeste van deze hapjes prima zelf kan maken, wil je ook wel eens gaan voor gemak. Volgens mij is het begonnen bij 1 supermarkt, maar hebben de meeste supermarkten nu wel een soort van deze bakjes liggen. Ik loop er een aantal met je langs, die ik zelf heel graag gebruik.
Ik moet er ook hier bij vermelden, dat aan een aantal wel wat suikers zijn toegevoegd. Maar wat ik hiervoor al heb gezegd, deze bakjes zullen nooit dagelijks op je menu staan. De suikers die je hiermee binnen krijgt zijn eigenlijk verwaarloosbaar.
Ook zijn vele bakjes op basis van zonnebloemolie en bevatten ze natuurlijke aroma’s. Die laatsten hoeven overigens niet altijd slecht te zijn. Maar ik wil je er toch even op wijzen. Volg jij een volledig puur eetpatroon, dan kun je beter alles gewoon zelf maken. Maar ben je meer flexibel koolhydraatarm, dan zie ik geen reden deze bakjes niet eens te gebruiken.
Ik noem een aantal van mijn favorieten die ik ook graag shop bij ah.nl. Daarom gebruik ik ook de tapasbakjes van de Albert Heijn als voorbeeld.
Olijven met witte kaas
Zelf vind ik de combinatie olijven met witte kaas heerlijk. Maar deze bakjes zijn er zonder de kaas of met zwarte olijven. Of zelfs een bakje gecombineerd met olijven en fuet.
En dat alles met slechts 1 gram koolhydraat per 100 gram.
Naast de olijven die je in tapasbakjes kunt vinden, zijn ze natuurlijk ook in blik of pot te koop. Ook die olijven van welke soort dan ook zijn helemaal koolhydraatarm.
Zelf ben ik dol op deze olijven gevuld met ansjovis. Voornamelijk als je behoefte hebt aan zout, zijn deze ideaal.
Knoflookgarnalen
Met slechts 1,2 gram koolhydraten per 100 gram zijn deze knoflookgarnalen een prima tussendoortje.
Zalmrolletjes
Met slechts 1 gram koolhydraten per 100 gram kunnen ook deze zalmrolletjes prima dienen als tussendoortje.
Spekrolletjes
Ook deze spekrolletjes met maar 1 gram koolhydraten per 100 gram kan gebruikt worden als koolhydraatarm tussendoortje.
Serranohamrolletjes
Deze zijn ook zeker favoriet bij mij. Ook met maar 1 gram koolhydraten per 100 gram.
Ook los als ham te koop. Ontzettend handig.
Koolhydraatarme snacks voor onderweg
Alle voorgaande koolhydraatarme snacks zijn natuurlijk mee te nemen voor onderweg. Of je nu op reis gaat of onderweg naar je werk bent. Maar er zitten natuurlijk tussendoortjes bij die wat lastiger zijn omwille van de houdbaarheid en het gekoeld bewaren.
Het meest belangrijke is het plannen. Ga je op vakantie of op zakenreis bijvoorbeeld dan heb je niet alleen meer tussendoortjes nodig, maar wil je ze ook goed kunnen bewaren. Net zoals het plannen van je boodschappen belangrijk is, is ook het plannen van de tussendoortjes voor onderweg belangrijk. Dus stippel daarvoor ook je ‘tussendoortjes voor onderweg’ uit.
Naast het plannen is het bewaren van de tussendoortjes belangrijk.
Ik zelf maak gebruik van 3 handige hulpmiddelen voor onderweg.
Namelijk een koelbox, een koeltasje en makkelijke meeneembakjes.
De beste aankoop die ik voor mijn autovakanties heb gedaan is een koelbox voor in de auto. Daar kun je zeker voor 2 tot 3 dagen alles goed in bewaren (zo niet langer, afhankelijk van waar de reis naartoe gaat).
Mijn snacks voor onderweg
Mijn koelbox voor onderweg zit altijd vol met:
- Bakjes kwark/ yoghurt
- Pure chocolade
- Gekookte eitjes
- Rauwkost
- Kaas, waaronder ook de Baby Mini kaasjes
- Gerookte kipfilet
- Tonijn uit blik
- Gehaktballetjes
- Een paar van de hiervoor genoemde tapasbakjes met olijven, zalmrolletjes, spekrolletjes. Dan vind ik dit soort bakjes echt ideaal.
- Stukjes worst
- Pakjes vleeswaren met ham en kipfilet
Verder zorg ik altijd dat ik wat zakjes noten bij me heb. Ik koop dan wat zakken gemengde noten bij de supermarkt en verdeel deze alvast in zakjes van 30 gram. Dan heb ik ook op de plek van bestemming alvast wat voorraad. Ook neem ik wat zakjes met fruit mee, zoals blauwe bessen en frambozen. Meer voor de zoete trek.
Niet een echte snack, maar ik vind het wel heel makkelijk is koolhydraatarm brood en koolhydraatarme crackers. Die beleg je heel makkelijk onderweg met kaas of kipfilet. Niet alleen handig voor de lunch, maar ook als je tussendoor wat extra trek ervaart.
Ben je eenmaal op de plaats van bestemming en je gaat een dagje uit (of je gaat gewoon vanuit huis een dagje uit), dan zorg ik altijd voor een koeltasje.
Maar ook zonder koeltasje kom je een heel eind. Gekookte eitjes, baby bel kaasjes, worst, noten, rauwkost, koolhydraatarme crackers en brood.
En ga je onderweg uit eten, ook dan kan je hele goede keuzes maken. Kijk hier maar eens: Koolhydraatarm eten onderweg gedoe? Nee hoor, zo doe je dat!
Zoete koolhydraatarme snacks
Naarmate je langer koolhydraatarm eet, zul je gaan merken dat je smaak echt gaat veranderen. Ben je een zoetekauw dan merk je dat na verloop van tijd alles wat zoet is, te zoet smaakt. Maar dit betekent niet dat je helemaal niet meer van zoet kan genieten. Sterker nog, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Waar je normaliter suiker voor zou gebruiken kun je nu gebruik maken van zoetstoffen.
En wat dacht je van deze zoete koolhydraatarme snacks?
Een portie fruit
Niet al het fruit is toegestaan. Bananen, druiven, appels, peren etc. bevatten gewoonweg teveel koolhydraten. Maar je kunt genieten van fruitsoorten die in het Engels eindigen op ‘berry’. Frambozen, blauwe bessen, rode bessen, bramen en aardbeien.
Lees ook: Fruit en een koolhydraatarm dieet: Wat is koolhydraatarm fruit
Voor de echte zoete trek kan je er wat Erythritol of Stevia over doen, of klop wat slagroom los met deze zoetstof voor een extra goede vulling.
In plaats van slagroom kun je ook 1 van deze zachte roomkazen gebruiken: monchou, ricotta of mascarpone. Deze zijn ook al wat zoeter van smaak van zichzelf.
Zoals ik hiervoor al heb aangegeven bij de rauwkost, zo geldt dat ook voor het eten van fruit. Ik zou het altijd combineren met eiwitten en/of vetten. Zo krijg je niet een enorme bloedsuikerpiek te verwerken. Die willen we immers zoveel mogelijk vermijden. Je zou dus in plaats van slagroom of roomkaas, ook kunnen kiezen voor handje blauwe bessen met wat walnoten (of andere nootsoort).
Kop koffie met kokosmelk of slagroom
Een heerlijke bulletproof koffie. Meestal een kop koffie gezet met daarna kokosolie en roomboter erin. Maar je kan aan je koffie natuurlijk ook kokosmelk of slagroom toevoegen. Deze laatste opgeklopt met wat zoetstof. Voeg 1 tl kaneel of cacaopoeder toe en je zoete trek wordt zeker gestild.
Lekker met een zelfgemaakte zoete snack erbij, kijk hier maar eens: Bulletproof koffie of pindakaas snack
Pure chocolade
Ik maak ook vaak gebruik van pure chocolade van minimaal 80% cacao. Deze is vaak wel wat bitterder van smaak, maar zoals hiervoor al gezegd zal je merken dat je drang naar ‘echt zoet’ snel zal afnemen.
Hüttenkäse met cacaonibs
Een bijzondere combinatie, maar ook heel goed geschikt als zoet tussendoortje, is een eetlepel hüttenkäse met wat cacaonibs erdoor. Deze laatste zijn kleine stukjes pure chocolade die ook in de meeste supermarkten te koop zijn.
Zoete koolhydraatarme snacks om te bakken
De mogelijkheden voor zoete koolhydraatarme snacks om zelf te maken zijn inmiddels eindeloos. Maar ik deel hierbij graag mijn 3 favorieten met je. Waarvan er 2 ook nog eens voorzien van groenten (die je echt niet terugproeft). Kinderen kunnen zo ook ongemerkt wat extra groenten binnenkrijgen, verpakt in een heerlijke zoete snack.
Kant en klare repen en snacks
Graag deel ik nog een laatste woord met je over kant en klare koolhydraatarme snacks.
De hierboven genoemde koolhydraatarme snacks en tussendoortjes bij de supermarkt, zijn grotendeels ook kant en klaar. Je hoeft er niet voor in de keuken in de staan.
Maar er is inmiddels ook een gigantische markt op het gebied van kant en klare repen, koekjes, chips, snoepjes en shakes. Hier zitten goede varianten tussen, maar ook minder goede. Met minder goed bedoel ik eigenlijk dat ze wel koolhydraatarm kunnen zijn, maar dat het qua ingrediëntenlijst eigenlijk niet heel gezond is.
Velen kennen de producten van Atkins wel. Met name de repen zijn zeer gewild als koolhydraatarme snack. En hoewel ze koolhydraatarm zijn, raad ik ze niet aan als standaard onderdeel van je koolhydraatarme leefstijl. Het kan echt wel een keer, voor als je op zoek bent naar wat makkelijke zoetigheid of een snelle snack. Maar met mate. Ze bevatten toch nog toegevoegde suikers, de slechtere zoetstoffen zoals Maltitol en Sucralose en andere toevoegingen.
Waar let je op bij kant en klare snacks
Hoe makkelijk ook om je ochtend te starten met een kant en klare shake, tussendoor repen te nemen, als lunch kant en klaar koolhydraatarm brood en bij de avondmaaltijd nog een koolhydraatarme pasta of wrap. Dit behoort niet tot een volwaardig gezonde leefstijl. Mits het jouw persoonlijke keuze is om meer flexibel koolhydraatarm te willen eten.
Waar ik op let bij dit soort kant en klare snacks is dat ze totaal niet meer dan 5 gram koolhydraten per portie bevatten. Als je dit aantal aanhoudt, dan leert mijn ervaring dat je dit prima kan inpassen in je totale eetpatroon van die dag. Maar ik zie het altijd als een uitzondering.
Let op: veelal zie je staan ‘Koolhydraten….waarvan polyolen’. Voor het berekenen van de netto koolhydraten, trek je deze polyolen van de koolhydraten af. Dan weet je exact hoeveel koolhydraten een reep levert.
Lees ook: Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?
Kant en klare repen: welke wel
Er zijn diverse repen op de markt die ik zeker wel kan adviseren. Qua samenstelling zijn ze perfect, bevatten weinig koolhydraten en veel eiwitten. En ze zijn gezoet met Stevia of Erythritol. Dat zijn zoetstoffen die ik wel graag gebruik. Lees ook: Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet
Ik laat je hierbij mijn 2 favoriete repen zien:
1. De repen en koekjes van het merk Adonis
De repen van Adonis bevatten bomvol gezonde vetten doordat het hoofdingrediënt bestaat uit noten. Pecannoten, hazelnoten en paranoten. Afhankelijk van welk soort je kiest, zit in elke reep een andere nootsoort. De reep bevat veel vezels en is daarmee goed vullend. En het heeft een mooie balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is met recht: keto en koolhydraatarm proof. Verkrijgbaar in 3 smaken: Pecan Cacao Goji Berry, Coconut Vanilla Acai Berry, Turmeric Orange Brazil Nuts
2. Keto gecertifeerde repen van het merk GoodtoGo
Deze repen dragen echt het keurmerk dat ze passen in de koolhydraatarme leefstijl. Deze repen zijn er (tijdens het schrijven van dit artikel) 4 smaken.
Cinnamon Pecan, Double Chocolate, Raspberry Lemon en Vanille Almond.
Ze zijn tevens glutenvrij en goed vullend.
Benieuwd naar andere repen die ik aanraad? Kijk zeker in dit artikel met mijn absolute top 5: Koolhydraatarme eiwitrepen: Mijn top 5 van repen voor in een koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarme shake als tussendoor
Velen vinden ook een shake makkelijk voor tussendoor. Dit mag en kan absoluut, maar check wel even of de shake voldoet aan mijn voorwaarden. Het moet namelijk wel een volwaardige shake zijn, zonder ‘troep’. Kijk hier voor mijn top 5: Koolhydraatarme eiwitshakes: De top 5 beste eiwitshakes voor een koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarme snacks bij de frituur
Voor wie denkt dat snacks bij de frituur of cafetaria niet meer mogelijk zijn, heeft het mis.
In dit artikel vindt je mijn lijstje van koolhydraatarme snacks bij de frituur terug: Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?
Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes als maaltijd
En graag wil ik je nog inspireren met het volgende: Het gebruik van meerdere koolhydraatarme snacks als volwaardige maaltijd. Ik noem ze: Makkelijke bordjes met lekkers.
En heel eerlijk, vroeger (nou ja, heel wat jaartjes geleden) had je me niet moeten vertellen dat ik geen ‘gewone’ maaltijd kreeg bij het avondeten. Of geen brood bij de lunch.
Deze bordjes waren voor mij een borrelplankje, waarna ik gerust nog een hele maaltijd met aardappels, groenten en vlees kon eten.
Het zat zo in mijn hoofd vermoed ik, of omdat het zo hoorde. Of misschien was ik ook bang dan weer trek te krijgen. Nu kan ik er zo oprecht van genieten. Zelfs zonder groenten. Want ik weet dat ik met deze bordjes veel voedingsstoffen binnenkrijg. Gezonde vetten en eiwitten.
Eet ik dit als lunch dan ziet het er vaak, heel eerlijk gezegd, wel wat anders uit hoor. Met een avocado, rauwkost, gekookte eitjes en iets van vis erbij.
Op deze manier staan ze ook in mijn nieuwste boek of zet ik ze op de menu’s in de Club van Linda.
Maar ik eet gedurende een week zoveel groenten, dat mijn lichaam echt wel 1 of 2 maaltijden zonder kan. Alles draait nog altijd om balans, hoe cliché ook.Dus voel je niet schuldig als je het eens anders doet of geen groenten eet. Je kan er namelijk alle kanten mee op en het scheelt jou weer het bereiden van een maaltijd.
Dus ook op deze manier zijn koolhydraatarme snacks en tussendoortjes te gebruiken.
Patricia
op 23 Nov 2016Linda Nordholt
op 30 Nov 2016Dorien
op 30 Jun 2017Linda Nordholt
op 03 Jul 2017claudia
op 02 Jul 2017Myranda
op 08 Nov 2017ghislainedevries1994
op 20 Jan 2018Linda Nordholt
op 20 Jan 2018Slank met Linda
op 06 Jun 2018Linda Nordholt
op 08 Jun 2018Martine
op 22 Jul 2018Linda Nordholt
op 26 Jul 2018Johan
op 19 Jan 2023