Een koolhydraatarm dieet: Een complete handleiding, stappenplan en weekmenu

In dit artikel vertel ik je, hoe je blijvend kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet. En dat zonder honger, afzien of moeilijk gedoe.

Een koolhydraatarm dieet betekent, dat je je koolhydraatinname gaat minderen. Maar dat wat je mindert in koolhydraten, vul je aan met gezonde vetten en voldoende eiwitten.

Het gaat om anders eten, niet minder.

Inmiddels staat het koolhydraatarm dieet niet meer bekend om een hype of tijdelijk dieet, maar komen er steeds meer studies dat een koolhydraatarm en vetrijk eetpatroon dé weg is naar een blijvend gezond gewicht en lichaam.

Daarom in dit artikel een volledig stappenplan voor het volgen van een koolhydraatarm dieet:

Inleiding en introductie koolhydraatarm dieet

Starten met een koolhydraatarm dieet, begint voor velen met de wens af te willen vallen. Heel begrijpelijk. Maar koolhydraatarm eten is meer dan afvallen alleen. De belangrijkste basis van een koolhydraatarm dieet is namelijk het in balans brengen van de bloedsuikerspiegel en daarmee het hormoon insuline.

Want wat je ook gaat doen, op welke manier je ook wilt afvallen, dit gaat pas lukken als jij het hormoon insuline in balans brengt.

Als het hormoon insuline uit balans is

Wanneer dit hormoon uit balans dan is:

  1. Afvallen onmogelijk omdat je lichaam geprogrammeerd staat tot vetopslag in plaats van vetverbranding.
  2. Afvallen volhouden onmogelijk, omdat je constant wordt overvallen door hongerdipjes, weinig energie, emotie eten, eetbuien.
  3. Het weerstaan van verleidingen en omgaan met moeilijke momenten een grote mentale uitdaging.

De enige manier om het hormoon insuline in balans te krijgen, is je eetpatroon aanpassen. En die sleutel vinden we in het verminderen van de koolhydraatinname. En niet in de vermindering van vetten in je eetpatroon of door calorieën te gaan tellen.

Dit is de hoofdreden waarom een koolhydraatarm eetpatroon dé manier is om gezond en blijvend af te kunnen vallen.

Ik leg het je verder uit!

Snelle koolhydraten

Jouw lichaam heeft energie in de vorm van voeding nodig, dat is logisch. Door het eten van snelle koolhydraten (ontbijtkoek, koekjes, snoepjes, chips, borrelnootjes, fastfood, kant en klaar maaltijden, wit brood, witte rijst, sommige fruitsoorten en groenten) krijgt je lichaam een snelle boost energie, waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt.

Je alvleesklier krijgt op dat moment een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is namelijk nodig om de glucose naar je cellen te brengen waar ze nodig zijn om energie te geven.

Gezonde of langzame koolhydraten

Op zich is de aanmaak van insuline geen probleem, maar wel als het te vaak gebeurd en je lichaam er veel van moet aanmaken. Want voor alle koolhydraten maakt je lichaam insuline aan. Je hebt ook meervoudige koolhydraten met een lage Glycemische Index (de gezonde of langzame koolhydraten). Deze zitten met name in volkorenbrood, volkorenpasta, havermout, bonen, groenten, zoete aardappel, zilvervliesrijst. Hoewel deze laatste groep koolhydraten minder slecht zijn, hebben ze wel degelijk invloed op de stijging van je bloedsuikerspiegel.

Dus stel dat je meerdere momenten op een dag hebt waarbij je koolhydraten eet, dan krijg je gedurende de dag dus heel wat bloedsuikerpieken te verwerken.

Een verstoord insuline proces maakt afvallen onmogelijk

Wanneer je te vaak of te veel koolhydraten eet, raakt het insuline-proces verstoord.

Jouw lichaam stopt met vet verbranden en gaat over in een vet opslag stand.

Na een bloedsuikerpiek wil jouw lichaam niets liever dan dit weer herstellen. Nadat de insuline haar werk heeft gedaan ontstaat er een snelle daling. Jouw lichaam streeft naar een constante bloedsuikerspiegel in plaats van die schommelingen van pieken en dalingen.

Door de snelle daling van de bloedsuikerspiegel, kun je je moe en slaperig voelen. Herken je de middagdip? De hongerklop aan het einde van de middag? Of die enorme snaaibuien die je in de greep houden? En constant behoefte hebben aan wat lekkers?

De suikerverslaving

Dit wuiven we vaak weg met hard werken, stress of een drukke dag. Of…..ik heb geen discipline om nee te zeggen. Maar niets is minder waar. Het is een gevolg van teveel en te vaak koolhydraten eten.

En om dat nare gevoel tegen te gaan van die daling in je bloedsuikerspiegel, neem je vaak weer wat eten. Vaak met koolhydraten. En op deze manier raakt je lichaam als het ware verslaafd aan die koolhydraten. En serieus, nee zeggen of het volhouden op discipline is onbegonnen werk.

Door het te vaak en teveel eten van koolhydraten, zit je vast in de vicieuze cirkel van eten, suikerdip, honger, eten, suikerdip enzovoort. Onmogelijk om vet te verbranden en verleidingen zijn lastig te weerstaan, omdat je lichaam constant blijft ‘zeuren’ om eten.

Daar komt nog bij dat je lichaam steeds minder gevoelig voor insuline wordt. Je lichaam moet er steeds meer van aanmaken (of bij diabetici: spuiten) om nog een beetje energie te krijgen en vetten te kunnen verbranden.

Hoewel de impact van snelle koolhydraten op je bloedsuikerspiegel groter is dan de impact van de langzame koolhydraten, doen alle koolhydraten hoe dan ook je bloedsuikerspiegel stijgen. Des te gevoeliger jouw lichaam is voor koolhydraten (dus des te ongevoeliger voor insuline), des te strikter zul je moeten letten op je koolhydraatinname.

Je kunt dus onmogelijk afvallen, als je de gehele dag door koolhydraten en suikers eet.

Het verminderen van je koolhydraatinname is dus de eerste stap. Echter, laten we eens kijken naar de andere factor. Het eten van vetten. Want hoe zijn wij gekomen vanuit een eetpatroon vol vetten en eiwitten, naar een vetarm eetpatroon vol koolhydraten?

Geschiedenis van vetarm eten

Het is begonnen na de oorlog en de toenemende welvaart in de jaren 50. Veel sterfgevallen waren te wijten aan hart- en vaatziekten. Tijd voor een onderzoek vond de leider van het Harvard-instituut, Frederick Stare, waarbij hij de vraag stelde: ‘Wat is het verband van dit massale hartfalen met het destijds traditionele Amerikaanse dieet’ wat bestond uit eieren, vlees, melk en vet’. Rijk aan verzadigd vet.

Stare kijkt met name naar het eetpatroon van de proefpersonen en hun gezondheid. De aandacht gaat vooral uit naar hun cholesterolniveau. Men begint namelijk in dit cholesterol, steeds meer de kwade genius te zien en vermoedt dat vet eten zich in de aderen afzet en zo het hartfalen bevordert.

In 1977 publiceerde de Amerikaanse regering de “Dieet-Doelen” voor de Verenigde Staten, een stel voorschriften dat een dieet promootte, dat vetarm moest zijn.

Er kwam een enorme omslag in ons voedingspatroon. De voedingsindustrie ging aan de slag met overal het vet uit voeding halen. Zo ontstonden de margarines, halvarines, light producten en vetarme producten.

De angst voor vet

Maar…vet was een enorm groot onderdeel van ons eetpatroon destijds én vet is een enorme smaakmaker. Dus moest er vervanging komen.

  1. We moesten meer producten gaan eten bestaande uit granen (koolhydraten).
  2. Om smaak te behouden aan onze voeding, moest er een vervanging komen. Dat werd suiker.

Die hele beweging die in Amerika is gestart, is nu verspreid over de hele wereld. Dit is ook nog tot op de dag van vandaag de leidraad van onze Gezondheidsraad en Voedingscentrum. Je hoort nog steeds: Vet is slecht voor je gezondheid en van vet word je dik.

Sinds het begin van de jaren ’80 zijn echter het aantal gevallen van obesitas en diabetes type 2 in rap tempo gestegen. En dit aantal stijgt iedere jaar.

Vetten en cholesterol

Als je je er, net zoals ik, in gaat verdiepen dan zal je tot de conclusie komen dat veel wetenschappers al afstand hebben genomen van de angst-voor-vet-mythe. Onverzadigde vetten worden al langer gezien als goede vetten.

Veel studies die op zoek gingen naar het verband tussen de consumptie van vet en het risico op hart- en vaatziektes hebben dit verband niet kunnen vinden.

Wat de risico’s van cholesterol in voeding betreft, stellen de onderzoekers vast dat er geen verband is met het risico op hart- en vaatziektes. Ook is er geen verband gevonden tussen een hoge consumptie van eieren en een verhoogd cholesterol. Inmiddels laten studie na studie zien, dat niet vetten de boosdoeners zijn, maar de koolhydraten. En dan met name de geraffineerde slechte koolhydraten (verderop leg ik dit uit, want er zijn ook wel degelijk goede gezonde koolhydraten). 

Transvetten en cholesterol

Er is 1 uitzondering: de transvetten. Die hebben we niet nodig. Van oorsprong zijn transvetten plantaardig, maar tijdens een industrieel proces zijn ze verhit en verhard, waardoor ze een vaste vorm krijgen. Onthoud dat ze vooral in bewerkte voedingsmiddelen zitten zoals: broodsmeersels, cakes, taarten, koekjes, crackers, chips, pizza etc. En dit is slechts een kleine greep uit het aanbod voedingsmiddelen met veel transvetten, die je voor je eigen gezondheid echt beter kunt vermijden.

Minder vet eten om af te vallen

Zouden we dan misschien minder vetten moeten eten om af te vallen? Vetten bevatten immers veel calorieën en daar worden we dik van toch? Neem nou noten. Veel mensen die willen afvallen of op hun gewicht letten mijden ze, omdat er zoveel vetten in zitten. Vetten leveren veel calorieën, dus we kunnen ze beter maar niet eten dan toch?

Ook daar is geen bewijs voor gevonden. Sterker nog, je hebt vetten nodig om vetten te kunnen verbranden.

Koolhydraatarm dieet: Anders eten, niet minder

We zijn allemaal opgevoed en opgegroeid met de schijf van Vijf van het Voedingscentrum en met de gedachte dat ieder pondje door  het mondje gaat.

Ik ben ervan overtuigd en vele deskundigen met mij, dat afvallen en gezonder worden geen kwestie is van minder eten, vetten beperken, calorieën tellen en veel bewegen. Het zijn niet de calorieën die dik maken, het is het teveel aan koolhydraten. Denk aan het hormoon insuline en vetopslag zoals ik hiervoor heb beschreven.

Om af te vallen, een gezond eetpatroon aan te leren en een stabiel gewicht te behouden, draait alles om het eten in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Dat betekent het verminderen van koolhydraten, maar dat wat je mindert in koolhydraten vul je aan met eiwitten en voldoende vetten. Dat brengt jouw lichaam weer in vetverbrandende modus, met alle positieve gevolgen van dien.

Koolhydraatarm dieet: Eet in de juiste verhoudingen

Hoe doe je dat nu, koolhydraten verminderen maar wel voldoende eiwitten en vetten eten?

Ons eetpatroon bestaat voornamelijk uit 3 elementen (macronutriënten genaamd):

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten

Ons lichaam kan deze stoffen niet of in onvoldoende mate zelf aanmaken en daarom moeten we ze uit ons eten halen. Op alle etiketten vind je voedingswaardetabellen, waarop deze voedingsstoffen vermeld staan.

De opbouw van koolhydraten, eiwitten en vetten

Ieder voedingsmiddel is opgebouwd uit 1 of meerdere van de hiervoor genoemde macronutriënten.

  • Een boterham bestaat voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, een beetje eiwitten en wat vet.
  • Vis bestaat uit eiwitten, vetten, maar bevat geen koolhydraten.
  • Een ei bestaat voornamelijk uit eiwitten en vetten en heeft geen koolhydraten.

Vertalen we dit naar ons eetpatroon in totaliteit op een gehele dag, dan eet je dus een bepaalde hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten op een dag.

Vergelijk deze eetpatronen eens met elkaar. Zie jij de verschillen?

De verschillen tussen koolhydraatrijk en koolhydraatarm

In het koolhydraatrijke eetpatroon eet je weinig calorieën, veel koolhydraten, veel suikers, weinig eiwitten en weinig vetten. Je eet weliswaar weinig calorieën, maar jouw lichaam blijft door de hoeveelheid koolhydraten en suikers onder invloed van bloedsuikerschommelingen, jouw insulineproces blijft hierdoor verstoord en je lichaam kan de suikers niet meer verwerken. Dat zorgt voor vetopslag, hongergevoelens, gezondheidsproblemen en het welbekende jojo-effect.

In het koolhydraatarme eetpatroon eet je meer calorieën, meer eiwitten en meer vetten. Maar minder koolhydraten en geen suikers. Met het koolhydraatarme eetpatroon behoud je een constante bloedsuikerspiegel, waarbij vetopslag geen kans heeft. En doordat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, heb je geen honger, kun je afrekenen met emotie eten en start jouw lichaam met afvallen. Het hormoon insuline raakt in balans en dat is dé voorwaarde om te kunnen afvallen. Om maar niet te spreken van de energie die je ervoor terugkrijgt! En dit is blijvend!  

Lees ook: Wat is de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten

Koolhydraatarm eten is omdenken

Ons onderbewuste is een krachtige computer in je brein die programma’s opslaat en uitvoert. Het zijn eigenlijk je onbewuste overtuigingen die je vertellen ‘dit is gezond om te eten’ en ‘dat is ongezond’ of ‘dit is normaal om te eten’ en ‘dat is het niet.’ Tegenwoordig zijn veel mensen onbewust geprogrammeerd om te denken dat vet ongezond is en we volkorenproducten en fruit nodig hebben.

Maar koolhydraatarm eten is zo anders dan je altijd geleerd hebt over wat gezond is en wat niet. Het staat ook haaks op hoe de media ons leert om af te vallen. Je zult dus echt moeten leren omdenken en je lichaam moeten laten spreken.

Zodra je meer energie gaat krijgen, je vet gaat verbranden, je weet wat je allemaal kunt eten, je niet hoeft te sporten om af te vallen, ga je vanzelf je onderbewuste weer anders naar eten leren kijken.

Vele mythes omtrent een koolhydraatarm dieet

Ik wil wedden dat je het allemaal al gehoord hebt. Koolhydraatarm eten is: slecht, niet gezond, niet vol te houden, je mag niks, je hebt koolhydraten nodig en ga zo maar door. Terug naar ‘normaal’.

Over het algemeen worden koolhydraatarme diëten (laat ik ze zo maar even noemen) gevaarlijk en niet gezond genoemd, door degene die ergens de klok hebben horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. Ook door mensen die de huidige wetenschap niet op de voet volgen of nog de ‘oude’ regels van het Voedingscentrum aanhangen.

Het belangrijkste argument dat vaak gebruikt wordt: We hebben koolhydraten nodig om te kunnen leven. Maar niets is minder waar. Er bestaan namelijk geen essentiële koolhydraten. We hebben essentiële vetzuren en essentiële eiwitten en kan prima met minder koolhydraten toe.

Lees ook: Is koolhydraatarm ongezond en gevaarlijk?

De gezondheidsvoordelen van een koolhydraatarm dieet

Het geweldige van een koolhydraatarm dieet is dat afvallen en gezonder worden hand in hand gaan. Een ongezond lichaam gaat niet afvallen, dat moet eerst helen door het hormoon insuline in balans te brengen. En dat maakt koolhydraatarm eten nou zo geweldig. Beide is mogelijk en vele studies bevestigen steeds meer de gezondheidsvoordelen van beperking van koolhydraten en suikers.

Je gaat jouw lichaam voeden in plaats van vullen! Met alle gezondheidsvoordelen van dien…..

Dit kan er allemaal gebeuren

  1. Je valt af en je lichaam gaat vet verbranden (geen verlies van alleen vocht of spiermassa zoals bij vele diëten wel het geval is)
  2. Vermindering en voorkoming van visceraal vet
  3. Herstel van je metabolisme
  4. Omkeren van diabetes type 2 (en metabool syndroom)
  5. Voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt (aanpak van insulineresistentie)
  6. Verbeterde cholesterol waardes en verlaging bloeddruk
  7. Verbetering darmproblemen
  8. Stabiliseren hormonen en minder hoofdpijnklachten
  9. Stabiele bloedsuikerspiegel waardoor eetbuien en emotie eten minder wordt
  10. Optimale verzadiging en meer energie

Steeds meer studies wijzen nog meer voordelen aan van een koolhydraatarm toe, zoals verbetering van sportprestaties, vermindering van PCOS klachten, huidklachten, hoofdpijn, verbetering mentale scherpte.

Een ketose dieet, een nog striktere beperking van koolhydraten en het eten van meer vetten, wordt inmiddels ook ingezet bij epilepsie en alzheimer.

Koolhydraatarm dieet: Wat eet je wel

Er is zoveel mogelijk tijdens een koolhydraatarm dieet. Dit eet je zoal in de basis:

  • Vlees: Rundvlees, varkensvlees, lam, wild, gevogelte, etc. Voel je vrij om het vet op het vlees te eten, evenals de schil van de kip.
  • Vis en zeevruchten: vette vis zoals zalm, makreel, sardines of haring zijn geweldig.
  • Eieren: gekookt, gebakken, roerei, omeletten, enz.
  • Natuurlijk vet: Roomboter, olijfolie, ghee, kokosolie, mct olie
  • Groenten die boven de grond groeien: bloemkool, broccoli, kool en spruitjes, boerenkool,  paksoi, spinazie, asperges, courgettes, aubergines, olijven, spinazie, champignons, komkommer, sla, avocado, uien, paprika’s, tomaten
  • Zuivelproducten: Volvet, zure room, Grieks / Turkse yoghurt en vetrijke kazen.
  • Noten: Ongebrande, ongezouten noten (amandelen, pecannoten, walnoten, hazelnoten etc.)
  • Koolhydraatarm fruit: Bessen, frambozen, aardbeien
  • Olie en vetten: Roomboter, kokosolie, olijfolie
  • Drinken: Koffie, thee, water
  • Alcohol met mate

Een volledige lijst van wat je kan eten, vind je hier: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Koolhydraatarm dieet: Wat eet je niet

De volgende voedingsmiddelen vermijd je:

  • Ontbijtgranen als gesuikerde muesli en cruesli
  • Ontbijtkoeken, koeken, mueslirepen
  • Koekjes, chips, zoutjes etc.
  • Fastfood
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Alles uit pakjes en zakjes zoals soepen, sauzen, ovenschotels etc.
  • Gepaneerd, gefrituurd, bewerkt voedsel
  • Frisdranken, vruchtensappen

Hoeveel koolhydraten eet je per dag

Een koolhydraatarm dieet gaat uit van tussen de 20 en 50 gram koolhydraten per dag. Tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag is een koolhydraatbeperkt dieet.

Tussen de 100 en 150 gram koolhydraten per dag valt onder de noemer koolhydraatbewust. En onder de 20-30 gram koolhydraten per dag, is een ketose dieet.

Lees in dit artikel alles over de hoeveelheid koolhydraten per dag: Hoeveel koolhydraten per dag?

Mijn advies spitst zich overigens altijd toe op OF koolhydraatarm OF koolhydraatbeperkt. Waarom? En waarom geen ketogeen? Omdat koolhydraatarm OF koolhydraatbeperkt de beste richtlijnen zijn om vol te houden.

Ketogeen adviseer ik pas als men met koolhydraatarm niet in staat van vetverbranding raakt. Het is niet mijn eerste keuze, ook al wint ketogeen momenteel aan populariteit.

Het principe van ketose bij een koolhydraatarm dieet

Een vooroordeel dat heerst over koolhydraatarm eten is dat we juist koolhydraten nodig hebben. Niets is minder waar. Ons lichaam doet het namelijk goed op ketonen.

Ik leg het je uit!

Ons lichaam heeft energie nodig. De meeste mensen halen die energie uit koolhydraten. Je lichaam is dan als het ware een suikerverbrander. Om energie te krijgen moeten cellen glucose uit het bloed opnemen. Een teveel aan glucose slaat het lichaam op als glycogeen, voor eventueel later gebruik.

Start je met koolhydraatarm eten, waarbij je dus minder koolhydraten gaat eten, dan kan je lichaam de energie niet meer voldoende uit de koolhydraten halen, maar moet de energie komen uit eiwitten en vetten.

Van verbranden van suikers naar gebruik van ketonen

Als er geen koolhydraten beschikbaar zijn, verbrandt de lever niet al het vet dat er binnen komt. In plaats daarvan produceert het ketonen. Als er meer ketonen worden geproduceerd dan het lichaam nodig heeft, hopen die zich op in het bloed, wat resulteert in de zogenaamde toestand ‘ketose’.

Ketose (ook wel vetverbranding genoemd) is een natuurlijke toestand van het lichaam, wanneer het dus bijna volledig ‘loopt’ op vetten als energie. Dat is ook 1 van de redenen waarom je voldoende vetten moet eten bij een koolhydraatarm dieet.

Lees ook: Waarom vet eten om vet te kunnen verbranden

Wanneer raak je in ketose

Je raakt in ketose als je koolhydraatarm gaat eten (let op: onder de 50 gram koolhydraten per dag of zelfs nog minder, dit is voor ieder lichaam verschillend maar de bovengrens is 50 gram koolhydraten per dag).

Het omschakelen kan een tijdje duren. 24-48 uur gemiddeld.

Ketose is geen voorwaarde om af te vallen. Ketose is puur een staat waarin je lichaam verkeert als het geen koolhydraten meer kan gebruiken als energie maar volledig de energie haalt uit vetten. In ketose betekent echter niet dat je daardoor juist gaat afvallen.

Verwar ketose niet met keto acidose

Het in ketose zijn, is niet gevaarlijk voor gezonde personen. Er zijn echter mensen die ketose gevaarlijk vinden, omdat het eng klinkt en je veel verhalen leest over dat ketose slecht is. Ketose is echter een natuurlijke staat van het lichaam. Het gebruikt gewoon een andere energiebron dan koolhydraten. De onrust ontstaat omdat het wordt verward met ketoacidose.

Dat is wel een gevaarlijke staat van het lichaam waarbij de zuurgraad van het bloed te hoog is. Deze vorm van acidose kan optreden bij personen met diabetes type 1. Ketoacidose komt vrijwel niet voor bij gezonde personen. 

De meeste gemaakte fout bij een koolhydraatarm dieet

Eén van de belangrijkste valkuilen die ik zie, wanneer men start met koolhydraatarm eten, is dat er geen brood, rijst, aardappelen, koek, snoep, frisdrank etc. meer wordt genuttigd. Een super goed idee, maar waar het mis kan gaan is dat er vervolgens geen vervanging wordt gezocht in het toevoegen van meer vetten en eiwitten. Met alleen het schrappen van koolhydraten ben je beperkend bezig en dit gaat tegen je werken. Het is geen crashdieet en op deze manier zou je nooit je calorieën moeten beperken.

Lees ook: 10 valkuilen als je koolhydraatarm wil eten

Anders eten, niet minder, betekent dat je je koolhydraatrijke eetpatroon omvormt tot een koolhydraatarm eetpatroon. Dit betekent voor velen zelfs meer eten om je lichaam weer aan te kunnen zetten tot vetverbranding.

En dit principe is belangrijk om even te snappen, zodat je weet wat je gaat doen als je start met een koolhydraatarm dieet.

20 belangrijke tips om te starten met een koolhydraatarm dieet

Tip 1: Let op je inname van fruit op een koolhydraatarm dieet

Je kent het advies wel, 2 stuks fruit per dag is gezond. En hoewel het vitaminen en vezels bevat, bevat fruit ook veel suikers. Het zijn wel natuurlijke suikers, maar suikers zijn suikers. En die zorgen voor die insulineaanmaak in je lichaam. Op een koolhydraatarm eetpatroon wordt fruit dan ook afgeraden, met uitzondering van fruitsoorten zoals bessen, die laag in koolhydraten zitten. Een handje blauwe bessen of frambozen door de yoghurt of kwark per dag is geen probleem.

Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit

Tip 2: Eet veel groenten op een koolhydraatarm dieet

Je hebt je vitaminen en mineralen nodig en die haal je makkelijk uit het eten van groenten. Hoewel het standaard advies is om minimaal 200 gram groenten te eten, adviseer ik juist minimaal 500 gram groenten per dag te eten. Op een koolhydraatarm eetpatroon eet je veel groene groenten met zo min mogelijk koolhydraten (avocado, broccoli, bloemkool, courgette, spinazie, sla, asperges, andijvie, zuurkool, boerenkool, aubergine, paprika). Die bevatten overigens veel vezels.

Lees ook: Supplementen bij koolhydraatarm dieet: De 10 beste supplementen die je kunt toevoegen

Tip 3: Eet je vezels op een koolhydraatarm dieet

Een reden waarom door velen koolhydraatarm eten wordt afgeraden, is om de gedachte dat we te weinig vezels binnen krijgen. Velen denken bij vezels toch aan brood en rijst of pasta. Niks is minder waar, want de basis start met groenten. Volop vezels dus. En wat dacht je van de avocado, lijnzaad, chiazaad, psylliumvezels, noten die je vaak terug vindt op het menu. Het is uiteraard van belang je vezels binnen te krijgen, maar dat is dus ook absoluut mogelijk op een koolhydraatarm eetpatroon. We halen ze alleen niet uit brood en granen. 

Tip 4: Meten = weten

Eigenlijk moet jouw gezondheid een graadmeter zijn. Maar de weegschaal is voor velen een belangrijk hulpmiddel.

Afvallen in gewicht is wat anders dan vet verbranden. Je kunt ook veel vocht verliezen en daarbij 2 kilo minder wegen. Je kunt ook spiermassa opbouwen en ineens zwaarder zijn. Het afvallen of aankomen in kilo’s zegt echter nog niets over of je vet hebt verbrand. Iedere centimeter echter die je verliest, is puur vetverlies.

Laat je dus niet leiden door de weegschaal, maar misschien wel door centimeterverlies. Meet jezelf op met een meetlint. En het meten van de centimeters geeft vaak meer rust, dan het gewicht op de weegschaal!

Lees ook: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet

Tip 5: Bereid je voor op afkickverschijnselen

Als je de koolhydraten uit je eetpatroon vermindert en deze vervangt door vetten en eiwitten dan moet het lichaam zich hier op aanpassen. Normaal gesproken halen we energie uit koolhydraten. Nu uit vetten. En dat kan gepaard gaan met een omschakeling van je lichaam en je kunt echte afkickverschijnselen ervaren. Bereid je voor op hoofdpijn, honger, moeheid, veranderende stoelgang, dorst, huiduitslag, emotioneel, slechte adem…..Hoe vervelend ook, dit hoort erbij en het is een goed teken want dit betekent dat je lichaam hard aan het werk is om in balans te raken.

Lees ook wat ketose met je kan doen: De bijwerkingen van ketose

Tip 6: Gebruik meer zout

Natrium heeft altijd een slechte naam i.v.m. hoge bloeddruk, maar niets is minder waar. Helemaal als je koolhydraatarm eet. Weet je nog? Koolhydraatarm eten = omdenken.  Wanneer overtollig water uit de nieren wordt gestoten, gaan er elektrolyten zoals natrium mee. Natrium is een belangrijk mineraal en elektrolyt dat helpt water in het lichaam vast te houden en zorgt voor een goede balans van andere elektrolyten.

Lees ook: Het belang van elektrolyten (zout, kalium en magnesium) bij een koolhydraatarm dieet

Tip 7: Krijg je jodium binnen

Eet je geen brood? Pas op voor een tekort aan jodium. Een veelgehoorde uitspraak. Het Voedingscentrum raadt ons aan, om jodiumtekort te voorkomen, veel brood te eten omdat daar het spoorelement jodium in zit. Maar maakt dat het brood daarom gezond?

Maar hoe zit het dan wel als je geen brood eet. Jodium zit gelukkig ook in veel andere voedingsmiddelen. Voeding die we juist op een koolhydraatarm eetpatroon meer eten: Vis, eieren, kip en kaas.

Ben je bang voor een jodiumtekort, gebruik dan gejodeerd Jozo Lo-salt. Pas op met bijvoorbeeld kelp supplementen die veel gepromoot worden. Supplementeer altijd naar behoefte.

Tip 8: Drink voldoende water

Water is onmisbaar voor het menselijk lichaam. Helemaal als je met koolhydraten gaat minderen. Het lichaam bestaat voor ca. 70% uit water. Dagelijks verliest het lichaam gemiddeld twee liter water door transpiratie, ademhalen en uitscheiding van afvalstoffen. Veel mensen geven aan geen dorst te hebben, maar dan zijn ze eigenlijk al te laat met het drinken van water. Bij een vochttekort houdt het lichaam uit zelfbescherming vocht vast.

Vocht vasthouden is dus eigenlijk een signaal van het lichaam dat het geen vertrouwen heeft dat er voldoende vocht binnenkomt. Véél meer water drinken is dan het advies.

Heb je moeite met water drinken? Creëer dan ankertjes: drink bijvoorbeeld iedere ochtend op nuchtere maag een glas en een half uur voor iedere maaltijd. Zet desnoods je timer op de telefoon aan. Of drink een glas water elke keer nadat je naar het toilet bent geweest.

Tip 9: Wees matig met alcohol

Als je puur kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten die in bepaalde alcoholische dranken zit, zou je kunnen zeggen dat dit prima past. Whisky en jenever bevatten helemaal geen koolhydraten bijvoorbeeld. Maar het gevaar zit in de alcohol. Naast dat het je honger aanwakkert en je daardoor sneller geneigd bent te gaan eten, heeft het ook metabole nadelen.

Alcohol is een gifstof voor je lichaam, het kan dan ook niet opgeslagen worden. Als je alcohol binnen krijgt, zal je lichaam dat als eerste gaan verwerken. De vertering van vet en koolhydraten gaat op dat moment even langzamer, of staat zelfs stil. Het lichaam zal de overtollige hoeveelheden vet en koolhydraten opslaan in de vetvoorraad. En naast vetopslag, remt teveel alcohol ook de vetverbranding in de cellen

Dit wil niet zeggen dat je niet een glas kunt drinken en toch kunt afvallen. De alcoholgrens en afvallen is voor iedereen verschillend. Sommigen drinken iedere avond een glaasje en vallen af. Bij anderen weer stokt het afvalproces. Dat is dus een kwestie van uitvinden wat voor jou het beste werkt. Maar het beste is: Laten staan als je wilt afvallen of geniet met mate.

Tip 10: Ga niet als een gek sporten

Focus eerst op je koolhydraatarme eetpatroon en zet dan sport in als extra. 80% kun je bereiken met voeding, 20% met sporten. Het is ook niet noodzakelijk om koolhydraatarm eten te combineren met sporten om af te kunnen vallen. Uiteraard is bewegen gezond, maar laat je lichaam eerst het werk doen via je je eetpatroon. Dan kun je daarna altijd nog besluiten om met sporten te werken aan een strakker lichaam of meer uithoudingsvermogen.

Tip 11: Sport je intensief, let op dit

Voor wie sport, en of dat nu cardio is of kracht of een combinatie, kan het in het begin heftig zijn om te sporten op een koolhydraatarm eetpatroon. Je merkt ineens minder energie, je kunt minder kracht zetten en je kunt minder lang sporten. Vaak denken we dat we koolhydraten nodig hebben om te sporten, maar dit is niet helemaal waar. Je lijf moet omschakelen en ‘snappen’ hoe het kan sporten op een koolhydraatarm eetpatroon. Dat is voor ieder lichaam verschillend. Doe het dus rustig aan en ga niet tot het uiterste. Laat je lichaam wennen en je zult merken dat er een moment komt waarop je juist beter kunt sporten en je uithoudingsvermogen verbetert.

Tip 12: Leer etiketten lezen

Dressings, sauzen, beleg (zelfs kipfilet en ham), voorverpakte soepen, pindakaas, ketchup en zoveel meer producten die toegevoegde suikers bevatten. Een voedingsmiddel is koolhydraatarm als het minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevat (een gemiddelde stelregel). Maar dit betekent niet dat het automatisch past in een koolhydraatarm eetpatroon. Want het kan toegevoegde suikers bevatten. Een beetje suiker kan echt geen kwaad, maar blijf je veel producten met toegevoegde suikers eten, dan kan dat het afvalproces in de weg staan.

Lees ook: Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?

Tip 13: Vermijd de aangemoedigde suikervervangers

Veel gezonde zelf te maken baksels en tussendoortjes worden aangeprezen als koolhydraatarm. Gezoet met dadels, honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker, gedroogde abrikozen, bananen, palmsuiker. Suiker is suiker, het laat je bloedsuikerspiegel stijgen en passen daarmee niet als volwaardig binnen een koolhydraatarm dieet. Uiteraard, ben je langer onderweg, dan is het geen enkel probleem hiermee te experimenteren. Maar wees je bewust van de effecten.

Let op: Tussendoortjes of smoothies waarin fruit is verwerkt zoals banaan, dadels, abrikozen zijn niet koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt. Deze voedingsmiddelen bevatten suiker, ook al zijn het natuurlijke suikers. En suikers verstoren het ketoseproces en dat is niet wat je wilt. 

Tip 14: Gebruik deze suikervervangers wel

Zoetstoffen kunnen een effect hebben op de bloedsuikerspiegel. En ze kunnen je suikerbehoefte in stand houden. Maar als je zin hebt in iets zoets, kies dan voor de koolhydraatarme en gezonde zoetstoffen zoals: Stevia, Xylitol, Erythritol. Ook cacaopoeder, pure chocolade, kaneel, vanille-essence zijn geweldige toevoegingen als iets zoet gemaakt moet worden.

Lees ook: Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet

Tip 15: Leer je suikers kennen

Er zijn inmiddels meer dan 80 benamingen voor het woord suiker. Je hoeft ze echt niet allemaal uit je hoofd te kennen. Handig weetje:

  • Eindigend op ‘-ose’ (glucose, fructose, dextrose, saccharose)
  • Of eindigend op ‘-stroop’ (zoals fructosestroop, dadelstroop en invertstroop)
  • Uiteraard waar ‘suiker’ in verwerkt is, zoals basterdsuiker, parelsuiker etc.

Helaas zijn er ook andere namen voor suiker:  demerara, maltodextrine, malt, caramel, cassonade, kandij en lactose (melksuiker).

Kijk dus op de etiketten of je suikers ziet staan. Des te verder vooraan ze staan, des te meer suiker is toegevoegd.

Tip 16: Wees voorzichtig met koolhydraatarme vervangers

Er is inmiddels een hele markt ontstaan met koolhydraatarme producten. Brood, pasta, snoepjes, repen, shakes. En eerlijk is eerlijk, hier zitten ook goede vervangers tussen. Zoals bijvoorbeeld koolhydraatarm brood. Inmiddels te koop bij vele supermarkten en bakkers. Maar ook zelf maken is een optie.

Maar vooral vele zoete vervangers, zoals repen of koekjes, zijn gezoet met suikeralcoholen zoals sorbitol, maltitol of mannitol (alles wat eindigt op “-tol”). Deze zoetstoffen hebben invloed op je bloedsuikerspiegel en kunnen je zoetbehoefte in stand houden.

Gebruik ze eventueel af en toe voor het gemak, maar maak het geen basis onderdeel van je koolhydraatarme leefstijl.

Tip 17: Zeg etentjes niet af

Als je eenmaal de principes kent van een koolhydraatarm dieet, dan is uit eten gaan een makkie. Althans, de praktische uitvoering van het kiezen van de juiste gerechten. Het mentale aspect laat ik bij deze tip even achterwege.

  • Zelfs bij de Mc Donalds: een hamburger zonder broodje
  • De Chinees, tjap tjoy zonder saus
  • De Mexicaan: een steak met veel groente en kaas
  • Een Bistro: garnalencocktail, biefstuk, gegrilde groenten
  • Pizzeria, maaltijdsalade met biefstuk

Voor alle mogelijkheden, kijk hier: Koolhydraatarm uit eten gaan: Zo doe je dat

Tip 18: Schrik niet van schommelingen in gewicht

Ga je starten met koolhydraatarm eten, of ben je zelfs al een tijdje onderweg, dan is het heel normaal om je gewicht te zien schommelen. Van uur tot uur, van dag tot dag, van week tot week. Dit heeft alles te maken met je vochtbalans, hormoonbalans, wat zout gegeten, de ene dag iets meer koolhydraten dan de andere dag, een dag niet naar het toilet geweest, toenemende spiermassa. Ons lichaam is geen machine en kent dan ook geen lineaire lijn in afvallen.

Ook als je in de eerste 2 weken ineens veel gewicht bent verloren, kan het zijn dat er 2 weken volgt van stilstand. Ga niet twijfelen aan jezelf, maar begrijp dat je lichaam dan even moet resetten.

Schrik dus niet van schommelingen in je gewicht. Echt niet!

Lees ook: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet

Tip 19: Stel je medicatie bij

Een koolhydraatarm dieet is een geweldige manier van eten die vele gezondheidsklachten kan verminderen. Het werkt soms zo goed, bijvoorbeeld bij diabetes type 2, dat aanpassing van medicijnen direct noodzakelijk is.

Door koolhydraatarm te eten, komt er minder glucose in je bloed waardoor je lichaam vet gaat gebruiken als brandstof. Hierdoor kunnen mensen die diabetes type 2 hebben vrij snel minder insuline gaan spuiten.

Sta je onder behandeling van een arts, slik je medicatie, overleg dan altijd even dat je koolhydraatarm wilt gaan eten, zodat je onder goede begeleiding je medicatie –indien nodig- aan kan passen.

Lees ook deze artikelen hierover:

Koolhydraatarm en diabetes type 2

Hoog cholesterol en koolhydraatarm dieet

Tip 20: Haal niets ongezonds in huis

Verleidingen liggen altijd op de loer. Je staat altijd voor een keuze als je moet kiezen tussen gezond of ongezond als het voorhanden is. Iets wat je altijd zelf in de hand hebt is is je basisvoorraad in huis als ook wat je in huis haalt. Haal dus niets in huis waarvoor jij de verleiding niet kunt weerstaan.

Tip: Heb je een gezin met kinderen, dan heb je uiteraard eten in huis voor hen. Maak een aparte kast of lade met deze ‘ongezonde’ voedingsmiddelen. Je kunt natuurlijk ook een kast of lade apart voor jou aanleggen. Je maakt dan een afspraak met jezelf en je kinderen wat jouw kast of lade is. En aan afspraken behoren we elkaar te houden dan toch?

De 7 succesfactoren van een koolhydraatarm dieet

Hoewel we vaak heel erg gefocust zijn op wat we wel en niet mogen eten, zijn er andere factoren die bepalen of een koolhydraatarm dieet een succes wordt of niet. En dat zeg ik niet om negatief te zijn. Ik spreek hierbij vooral uit ervaring. Van mijzelf, maar ook vanuit mijn ervaringen met alle klanten die ik heb mogen begeleiden. Het is veel meer vaak emotie, zelfvertrouwen, zelfbeeld en mindset.

Succesfactor 1: Start gewoon en verfijn later

Starten met koolhydraatarm eten is niet zo moeilijk als het soms lijkt. Of eng of ongezond of teveel gedoe of beperkend. Ik weet het, soms zie je door de bomen het bos niet meer door alle informatie die je kunt vinden op het internet.

En ik zie daardoor veel mensen afhaken of niet eens durven te starten, uit angst om het verkeerd te doen. Ook denken velen nog dat er maar 1 manier is om koolhydraatarm te eten en dat je veel voedingsmiddelen nooit meer mag eten. Maar de juiste manier is de manier die past bij jou, jouw gezin en jouw dagelijkse leven. Die aansluit bij jouw doelstellingen en wensen. Dat het makkelijk te combineren is met je gezin, je werk, je sociale leven. En bovenal, dat je op een gezonde manier gaat afvallen en jij jouw lichaam weer alle voedingsstoffen geeft dat het nodig heeft. En dat gaat nooit over goed of fout.

Laat je niet afleiden door alle verschillende meningen visies, maar start gewoon met een manier die nu het beste bij je past. Verfijn dan eventueel later door je verder in te lezen, kennis op te doen of wellicht een goede coach te vinden die met je mee kan kijken.

Succesfactor 2: Focus op jezelf en je eigen lichaam

Voor de meesten die starten met koolhydraatarm eten is het doel: Afvallen. Maar weet je dat een ongezond lichaam niet kan afvallen? En het daarom soms langer kan duren voordat je resultaten ziet? Laat je vooral niet leiden door uitspraken als:

  • Val iedere week 2 kilo af
  • Binnen 1 week 5 kilo kwijt
  • Verbrand buikvet binnen 2 weken
  • Over 12 weken weer slank

Uitspraken die ik regelmatig op het internet voorbij zie komen en waar, heel eerlijk gezegd, mij de haren van overeind gaan staan. Dit soort uitspraken zijn in mijn ogen een voorwaarde voor het laten falen van mensen. En dat zeg ik niet om onaardig te zijn of je te willen laten falen, maar het versterkt alleen maar meer het gevoel dat afvallen maakbaar is. En jij er zelf voor verantwoordelijk bent als je niet die 2 kilo in 1 week bent afgevallen.

Ieder lichaam is anders en reageert anders

Zoveel redenen waardoor het gewicht beïnvloed kan worden als ook de snelheid in afvallen. Ik heb inmiddels meer dan duizenden mensen mogen begeleiden en geen enkel lichaam is hetzelfde, niet iedereen kan dezelfde voedingsmiddelen verdragen of goed verteren en ieder mens dat bij mij aanklopt heeft een ander dieetverleden en medische achtergrond.

Lees ook: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen

Focus daarom alleen op jezelf, jouw lichaam, jouw proces en stop met jezelf in een hokje te plaatsen van een dieet dat jou 2 kilo gewichtsverlies beloofd. En laat je al helemaal niet leiden door kilo’s en het getal op de weegschaal, want dat zegt helemaal niets over of jij wel of niet succesvol bent in jouw eigen reis die afvallen en gezonder worden heet. 

Succesfactor 3: Focus op de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden

Mag ik dan nooit meer aardappelen, pasta en rijst? Of gewoon brood? Natuurlijk wel. Er zijn immers ook goede gezonde koolhydraten, zoals een zoete aardappel of havermout. En je hoeft niets tekort te komen, omdat er zoveel mogelijk is. Want alles wat ‘verboden’ is op een koolhydraatarm eetpatroon is koolhydraatarm te maken.

Het kan in het begin wat wennen zijn, met name als je lichaam aan het omschakelen is. Maar je ontwikkelt een nieuwe smaak en gaat zelfs de koolhydraatarme varianten en de eindeloze mogelijkheden waarderen. Maak dus van iedere maaltijd een feestje en ontdek de eindeloze mogelijkheden van lekkere gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Koolhydraatarme frietjes: 3 tips

Heerlijke koolhydraatarme stamppot: 4 recepten!

Koolhydraatarme salades

Koolhydraatarme pasta

Koolhydraatarme pizza

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Succesfactor 4: Hou het simpel en eenvoudig

Niets zo makkelijk om je broodje te smeren in de ochtend voor het ontbijt. Of klaar te maken voor de middag om mee te nemen naar je werk. En in de avond een makkelijk maaltijd te maken, eventueel met een pakje. Starten met koolhydraatarm eten gaat met veel verandering gepaard. Verandering in denken en anders tegen eten aankijken (veel vet, help). Maar je dagen worden ook anders ingedeeld, je planning wordt anders, je staat wat langer in de keuken en ook dat moet je allemaal combineren met je dagelijkse gezin en werk.

Ik snap dus echt uitspraken als: ‘Wat een gedoe’. Helemaal ook als je niet veel lust of een slechte eter bent.

Het hoeft niet ineens perfect

Het is niet alles of niets. Het is het streven naar een blijvende verandering. Je gaat niet alles in 1 keer lusten. Je krijgt je gezin niet in 1 keer mee. Jij krijgt het niet in 1 keer in je dagelijkse leven ingepland. En dat is niet erg. Denk in stapjes….

Begin makkelijk met een makkelijke dagindeling en leg eerst de focus op een goede avondmaaltijd. Kies de recepten die je het meest aanspreken en begin daarmee. Maak een koolhydraatarme avondmaaltijd en doe er aardappeltjes bij voor je gezin. Als je geen keukenprinses bent zorg er dan voor dat ook je lunch en je ontbijt simpel en eenvoudig is, kies dan voor yoghurt of voor koolhydraatarm brood. Met een gezin is het soms voor je gevoel ook een gedoe, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.  Jij eet koolhydraat arm en/of bepekt en de rest van de gezinsleden krijgt er aardappelen, pasta of rijst bij. Geen probleem !! Je gezin eet gewoon vlees, groente en aardappelen. Jij eet groente en vlees.

Succesfactor 5: Plan vooruit

Vooruit plannen is van groot belang: plan je boodschappen, plan je dagen en plan je tijd. Maak meerdere porties vooruit. Maak bij de avondmaaltijd een extra portie voor de volgende dag. Wat heel goed werkt is als je maximaal 2 keer per week boodschappen gaat doen aan de hand van een boodschappenlijstje. Dat klinkt misschien wat suf maar zo voorkom je wel dat je vanuit je werk nog “even snel” boodschappen moet doen en dan toch met het verkeerde thuiskomt omdat je honger hebt of met stress de supermarkt bent  in gerend.

Maak een eigen receptenboekje met recepten die makkelijk zijn. Kies iedere week weer 2 recepten uit om te proberen. Maar zorg dat je iedere dag en iedere week je planning op orde hebt.

Succesfactor 6: Besteed ook aandacht aan je mindset

Een koolhydraatarm dieet is in die zin een ‘wonderdieet’, omdat je door het verminderen van je koolhydraten al direct een positief effect kan merken op je verzadigingsgevoel, namelijk minder trek. Ook merk je snel dat hongerdipjes en moeheid verleden tijd zijn. Je gaat minder snel eten uit emotie of gewoonte.

Echter, voor velen start een koolhydraatarm dieet als weer een dieet. Je kunt direct aan de slag met een gratis weekmenu wat ik je aan het eind van dit artikel geef.

Maar wat velen vergeten is dat kennis over koolhydraatarm eten en exact weten wat je wel en niet mag eten, meestal niet voldoende is. Want zeg eens eerlijk? Hoe vaak heb jij alle kennis gehad van een dieet, maar is het je niet gelukt om dit vol te houden?

Mindset is alles

Afvallen en gezonder worden EN dit volhouden, gaat verder dan alleen het hebben van kennis. Het gaat over emoties, je relatie met eten, je omgeving, je mindset.

Voor wie al een heel verleden achter de rug heeft met diëten, afvallen en weer aankomen, heeft inmiddels een emotionele relatie met eten opgebouwd. In sommige gevallen zelfs een ongezonde relatie met eten. Afvallen staat gelijk aan discipline opleggen, beperking, honger en afzien. Velen hebben een enorme hekel aan het ‘weer op dieet moeten’. Afvallen is iets geworden wat gebonden is aan regels en tijden. Iets is gezond of ongezond. Dit mag wel en dat mag niet. Je bent op dieet of niet. Het is alles of niets.

En dit blijft zich keer op keer herhalen. Dus met een koolhydraatarm dieet kom je echt een heel eind, maar wil je een volledige leefstijlverandering en uit die vicieuze cirkel van diëten stappen, besteed ook aandacht aan je mindset. En dat betekent niet zo streng zijn voor jezelf, soms vallen maar altijd weer opstaan, leren van fouten, successen vieren en bovenal je blik richten op de lange termijn. 

Succesfactor 7: Onthoud….er is geen “Wat als ik klaar ben?”

Ik weet het, velen starten met koolhydraatarm eten als weer een dieet. Met name als je nog vast zit in die dieetmindset, zoals ik hiervoor heb aangegeven. En dat neem ik niemand kwalijk. Dat zit nu eenmaal zo in ons systeem, dat daaruit loskomen tijd vraagt.

Maar koolhydraatarm eten is geen dieet. Het is niet tijdelijk. Want wat als je stopt en weer koolhydraten gaat eten? Juist dan ga je weer aankomen.

Velen vinden dit logisch omdat, als je weer ‘normaal’ gaat eten, je weer aankomt. Dat is toch met ieder dieet?

Dat heeft er echter niet mee te maken dat het een dieet is, het heeft te maken met het effect van het eten van teveel koolhydraten. Die insuline, weet je nog? Je lichaam is gewoon niet in staat een grote hoeveelheid koolhydraten te verwerken zonder vetopslag. Dus waarom zou je daarna terug willen?

Koolhydraatarm eten is normaal eten

En dit vraagt niet om een tijdelijke aanpak, maar om een leefstijlverandering. Zoals ik aan het begin van dit artikel ook begon: Ik spreek liever niet van een koolhydraatarm dieet, maar van een koolhydraatarme leefstijl.

Uiteraard kun je op een gegeven moment weer gaan experimenteren met wat meer koolhydraten en jezelf echt wat ‘lekkers’ toestaan. Maar het vraagt om een blijvende aanpassing van je eetpatroon en voor velen ook het herstellen van de ongezonde relatie die is ontstaan door een heel verleden van diëten.

Dus eenmaal gestart met een koolhydraatarm dieet betekent eigenlijk, gestart zijn met een verandering in je leefstijl.

Een volledig uitgeschreven weekmenu

Ben je er na het lezen van dit artikel helemaal klaar voor? En ben je benieuwd hoe een dag er uit kan zien?

Ik heb 2 weekmenu’s voor je. 1 weekmenu dat je op mijn website kunt vinden via deze link: Koolhydraatarm dieet weekmenu

Of download een volledig uitgeschreven weekmenu via onderstaande afbeelding. 7 dagen lang is alles volledig uitgeschreven in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Met 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. Volledig voorzien van alle voedingswaarden. En volledig uitgerust met alle voedingsstoffen, zodat jij niet bang hoeft te zijn voor tekorten.

En wil je iedere week een weekmenu ontvangen? Kijk dan eens bij de Club van Linda, waar iedere week weer een nieuw weekmenu voor je klaarstaat.

Heb je nog vragen? Laat het me weten via de reacties onderaan dit blog.

Bronnen: